Tillbaka

VIDAL SASSOON

17 januari 1928 – 9 maj 2012

Vidal Sassoon lämnade familj och en hel frisörvärld i sorg den 9 maj 2012 efter några års kamp mot leukemi.

Världens genom alla tider mest inflytelserika frisör har tyvärr gått ur tiden, 84 år gammal. Vidal Sassoon revolutionerade en hel bransch och förändrade den för alltid och idag finns det nog ingen frisör någonstans i världen som inte använder sig av något som denne ikon skapade, oavsett om de vet om det eller inte.

Vidal Sassoons liv och gärning går inte att återge på några få sidor så jag får försöka att återge några få saker från denna fantastiska karriär.
Vidal föddes i East End i London under riktigt fattiga förhållanden och han tvingades tillbringa flera av sina barndomsår på barnhem, då hans ensamstående mamma inte klarade av att försörja de fyra barnen.
Han började som lärling under andra världskriget och tre år efter att det var till ända drog Vidal, som är av judisk börd och under alla år varit väldigt engagerad i kampen mot rasism, till Israel. Där deltog han i Israels självständighetskrig under 1948-49 och när detta var vunnet tog han sig hem till England igen. Vidals kommentar: ”Vi var bara 600 000 som slogs mot arméer från fem länder, så alla var ganska upptagna hela tiden”.

Hemkommen igen tog han upp frisörarbetet och en för honom betydelsefull person var Raymond Bessone som hade sin salong i Mayfair. Enligt Vidal var det där han verkligen fick lära sig att klippa på ett riktigt sätt. Det dröjde dock till 1954 innan han, 26 år gammal, öppnade sin första salong och han startade genast sitt arbete med att designa nya, mer kraftfulla och hållbara klippningar. ”Om jag skulle vara frisör ville jag ändra saker. Jag ville eliminera allt detta stora och gå till basen för en bra klippning och en hållbar sådan.”
Bland de av Vidals banbrytande saker man kan nämna finns den geometriska permanenten och Nancy Kwan-frisyren, plus naturligtvis den look han försåg Mary Quant med.  The five-point-cut var nog under många år den mest kopierade klipptekniken i världen. Sen kan man också nämna den korta frisyren han gjorde på Mia Farrow till filmen Rosemary’s Baby, en frisyr som definitivt inte var uppskattad av hennes dåvarande man Frank Sinatra.  
Redan 1963 skapade han sin nya, egna variant av den klassiska bobben och nu hade alla hans klippningar utvecklats till det som ÄR Sassoon. Alla klippningar gjordes utifrån hårets, ansiktets och huvudets form. Slut var tiden då man tvingade frisyren på plats genom läggning, toupering och hårspray. Nu fick kvinnor chansen att oftare tvätta sitt hår och uppleva att håret torkade till den frisyr det klippts i. En revolution!
Vidal Sassoon var den första stora frisör som hade sitt namn på en serie produkter och först ut bland dessa var schampo och conditioner, som nu var OK att använda så mycket man ville, och den slogan man marknadsförde produkterna med var: ”Om inte du ser bra ut, ser inte vi bra ut!”

Under flera år växte hans kedja av salonger, inte bara i England och USA utan runt om i världen. Det gjorde även alla skolor. Man kan undra hur många som gått på dessa skolor för att bli frisörer och man kan försöka räkna alla de frisörer som gått och vidareutbildat sig på Vidal Sassoons akademier. Gör man det förstår man lätt att ingen har haft ett större inflytande på utvecklingen av frisörbranschen.

Vidal flyttade så småningom till Los Angeles och där hade han under några år en egen TV-show, gav ut videor med olika träningstips, skrev böcker och så vidare. 1983 sålde han iväg sitt företag för den då hisnande summan av 800 000 000 kronor. Inte illa jobbat av en liten pojke från de riktigt fattiga delarna av London.

Vidal Sassoon var en man med många olika intressen och ett av de största genom livet var att följa Chelsea i Premier League. Han har också haft andra stora engagemang och han startade Vidal Sassoon International Center for the Study of Antisemitism, Boys Club of America och var starkt engagerad i the Music Center of Los Angeles. Dessutom har han drivit välgörenhetsprojekt som gett fattiga barn möjlighet att studera, framförallt i Israel och i USA.

Det finns hur mycket som helst att säga om Vidal Sassoon och för att ge en liten bild av hans otroliga perfektionism citerar jag några rader ur en av de sista intervjuerna som gjordes med honom av telegraph.co.uk under förra året.
”När man kommer till Vidal Sassoons hem i Los Angeles är det som att komma på insidan av hans berömda five-point-klippning. Allt handlar om detaljer, om precision. Han möter mig klädd i grå jeans, snygga tennisskor av skinn, en svart sweater och en perfekt manikyr och naturligtvis en perfekt klippning.  Han var en stor del av sextiotalets revolution och hade allt; stil, kvinnor, pengar och drömmar. På den tiden, säger han, var sex lika odramatiskt som att äta middag. Det är lätt att tänka sig honom mingla med vackra människor som Twiggy, Mia Farrow och Grace Loddington.”

Ett för denne ödmjuke man typiskt citat är detta: ”We make a living by what we get, we make a life for what we give”.

En hel värld sörjer Vidal Sassoon och reaktionerna har varit starka på hans död. Vill citera några av dem, men startar med ett möte jag hade i mars med Anthony Mascolo, där han berättade för mig hur sjuk Vidal var och han sa följande: ”När jag är över i Los Angeles försöker jag alltid få till en lunch med Vidal, vilket jag vet att han uppskattar, och vid varje tillfälle har jag svårt att förstå att han verkligen kan uppskatta mitt sällskap. Så stor är han för mig!”

Neil Cornelius berättar att han precis som Vidal växte upp i East End och ville precis som Vidal bli frisör och berättar om första gången han fick möjligheten att träffa Vidal:”Jag har tvättat prinsessan Dianas hår, jag har träffat Nelson Mandela, men mötet med Vidal Sassoon toppade allt annat. Jag vet att det låter knäppt, men jag kunde inte sova natten innan detta möte. Han var en stor frisörlegend.”

Tabatha Coffey skrev följande på twitter:”En bra dag förbyttes mot en dag i sorg. R I P Vidal Sassoon och tack för allt du gjort för vår bransch och för mig”.

Lee Stafford säger:”Sassoon revolutionerade sättet på vilket alla har sitt hår. Han gjorde också den engelska frisörmarknaden till den mest inflytelserika i världen. Han var min hjälte!”

En av Sassoons tidiga modeller, som också är creative director på amerikanska Vogue säger:”Han förändrade sättet på vilket alla såg på hår. Före Sassoon var det mest bara stora bakåtsträvande hår med ett enda syfte, att få det stort och onaturligt. Men så helt plötsligt kunde man dra fingrarna genom håret! Han skapade inte Sassoons five-point-cut för mig, han skapade den på mig. Det var en extraordinär klippning som ingen lyckats förbättra efter det och den befriade alla. Nu kunde man låta håret självtorka, skaka på huvudet och sen var frisyren på plats igen”.

Har också bett några svenska frisörer berätta vad Vidal Sassoon betytt för vår bransch och för dem.

Carina Löfgren, Hårgänget, Stockholm:
”Jag vill gärna citera Mary Quant :’ Det viktigaste som hände på 60-talet var
p-pillren och Vidal Sassoon’. Utan Vidal Sassoon skulle ingen frisör vara där vi är idag.  Teknikerna han renodlade revolutionerade branschen och vi använder dem dagligen. När jag första gången kom till Sassoons akademi 1977 och såg dessa svartvita bilder som förmedlade enkelhet, teknisk precision och en underbar skönhet visste jag att jag valt rätt yrke. Han är min ledstjärna och min idol för alltid.”

Hans Nilsson, Noir Stockholm:
”Vilken gigant, legend, en sann ikon. Han tog perfektionen till en ny nivå, på alla plan. Hans avtryck i branschen kommer finnas kvar för evigt.”

Rolf Vollstedt, grundare och tidigare ägare av Noblesse, Göteborg:
”Vidal Sassoon var en stor anledning till att Noblesse under många år kunde vara Göteborgs största och ledande salong. Vi var som mest 30 frisörer, alla utbildade efter Sassoons tekniker. Själv var jag första gången på Sassoon i slutet av sextiotalet och sen har det blivit många resor till London. Eftersom vi var så många frisörer blev det för dyrt att alla skulle åka, så Sassoon fick två gånger om året komma till oss istället, för att vidareutbilda våra frisörer. Att vi var först i Göteborg med att ta till oss Vidal Sassoons tankar gjorde att vi fick en sådan framgång och jag och de frisörer som arbetade hos oss är så tacksamma för allt vi fått genom Sassoon. Han är grunden för många frisörers framgångar. Han var först och han var störst!”

Detta är en väldigt liten sammanfattning om Vidal Sassoon och hans liv och jag vill att ni ser det som en hyllning till den störste frisören som någonsin funnits.

Text: Jörgen Edström