Tillbaka

Vi är nyfikna på Christer Hertzberg Haddad!

Christer, född i Sunne för drygt 45 år sedan, har efter en massa år i Stockholm fortfarande samma vänliga Värmlandsdialekt. Han är känd inte bara på Östermalm där han är delägare i Haven, utan också runt om i Sverige och i många andra länder som fått besök av denne positive frisörprofil.

Vad fick dig att bli intresserad av frisöryrket? Jag var med mamma hos hennes frisör och där lyssnade jag noga på när hon berättade om alla de frisörresor hon varit iväg på och då kände jag att så ville jag också ha det. Jag ville ut och se världen och så blev det. Massor av resor.

Var gick du din utbildning? På frisörskolan i Karlstad och jag fick möjligheten att göra mitt praktikår hos Björn Axén i Stockholm. Sedan blev det några år hos Bo Göran innan det blev Karlstad igen. Jag drev Hertzberg & Co i sex år, men hade så mycket kunder kvar i Stockholm att jag hyrde in mig på en salong där var sjätte vecka. Efter några år blev det för mycket med allt resande, så då fick det bli Stockholm till 100 procent och nu har jag istället en massa kunder som kommer från Karlstad till mig, vilket är fantastigt roligt.

Vad upplever du som frisör är den största skillnaden mellan Stockholm och Karlstad? Det är nog möjligheten att få vara mera kreativ. Trendmässigt skiljer ju inget speciellt idag, men det finns ett större internationellt klientel i storstaden och här är det viktigt att inte se likadan ut som andra.

Hur länge har du drivit egen salong i Stockholm? Hade Linnégatan 29 fram till 2005 och sedan dess har det varit Haven på Kommendörsgatan, där vi hela tiden haft en Kérastase-lounge. Vi är tre delägare och förutom mig är det Håkan Lindo och Harriet Hermansson. Sedan har vi åtta medarbetare och en receptionist.

Är medarbetarna anställda? Nej, det är enbart egna företagare som hyr sin stol eller sitt rum. Men jag är medveten om att detta med hyrstolar inte är framtiden för vår bransch utan det bästa är nog om alla tillhör samma företag och arbetar mot ett gemensamt mål. Helt enkelt hjälper varandra.

Du har under alla år hållit på med visningar. Vilka företag har du arbetat med? Först var det 14 år med Wella och sedan 6 år med L’Oréal och nu har jag fått en nytändning när jag börjat arbeta tillsammans med Joico. Tror att det ibland behövs att man tar steget och byter samarbetspartner innan man tar varandra för givet. Det skärper sinnen att få nya produkter att arbeta med och det är kul att få arbeta som art director för Joico, för alla produkterna från färg till styling passar mig väldigt bra.

Berätta lite om alla visningar! Har haft tur och fått resa runt betydligt mer än mammas frisör fick. Genom Intercoiffure har jag fått möjligheten att göra kollektionsvisningar i Paris, Tokyo, Rio de Janeiro, Sidney, Perth och Adelaide. Plus naturligtvis i de nordiska länderna. Att få göra visningar för andra frisörer innebär att man skärper alla sinnen och detta bidrar till att man många gånger lär sig själv väl så mycket som man lär ut.

Du valdes nyss till president för den svenska sektionen av Intercoiffure. Vad är din ambition med detta uppdrag? Jag vill att Intercoiffure skall bli en stark organisation med fler och starka medlemmar i Sverige. Genom medlemskapet får man ju resa runt i världen, samla influenser och skapa nya kontakter. Att vara medlem innebär att man är utvald och det är viktigt då man tillhör en exklusiv grupp.

Jag vet att du har många synpunkter på frisöryrkets status.
Ja, det är tråkigt att vårt yrke hela tiden framställs som dåligt utbildad, överetablerad och oseriös. Många kunder ser på professionella frisörer som ”frissan” och det är bland det värsta man kan kalla en frisör tycker jag. Vi skall vara proffs som ständigt utbildar oss, samtidigt kan vem som helst gå en sexmånaders-utbildning och kalla sig frisör. Detta har gjort att en hel bransch utmålas som oseriös. Vi behöver få upp statusen och jag hoppas att kassalagen skall få bort de som är ekonomiskt mest oseriösa.

Vad tror du om framtidens frisörer? Alla som drömmer om att bli frisörer måste förstå att för att bli framgångsrik så fordras hårt arbete och speciellt idag, när utbildningarna blivit sämre. Man måste börja från början: sopa golv, damma och hålla rent, serva frisörer och kunder på salongen. Det är så man närmar sig yrket och det är så man lär sig att skapa kontakter med kunderna. Tyvärr tror många att man kan gå en kort utbildning och sen bara ställa sig bakom en stol och skapa frisyrer.

Alla kunder man möter på salongen måste mötas med respekt på ett individuellt sätt där man hela tiden sätter kunden i centrum. Vi är ju inte bara kreatörer som skall tillfredsställa vårt ego, utan för kunden en person hon lämnar sig i händerna på. Så det krävs en stor kunskap, ett stort engagemang och hårt arbete för att bli en framgångsrik frisör och det största ansvaret ligger på en själv. Det finns ingen annan som gör det åt en. Ingenting kommer av sig självt.

Så vad händer med Christer och Haven framöver? Vi kommer att fortsätta att bygga på det kunderna tycker om och vi försöker gå emot trenden med att allt skall vara så stort. Vi satsar istället på olika rum med en mer personlig känsla, men inom samma salong. För mig personligen ser jag fram emot att mer aktivt sätta igång och arbeta med Joico.

Vilken eller vilka förebilder har du som frisör? Det finns så många duktiga frisörer runt om i världen så det är svårt att välja, men en av mina förebilder är Peter Hägelstam. Har alltid tyckt att han varit så kreativ och det är en glädje att ha med honom i Intercoiffure.

Christer berättar som avslutning att han var i Bangkok, Thailand i februari för att göra en visning tillsammans med några andra frisörer och efter visningen kom en prinsessa upp på scenen för att överlämna en present till dem. Som den väluppfostrade värmlänning han är så sträckte han fram handen för att tacka och helt plötsligt avstannade allt och han bara stod där och väntade. Man är inte tillåten att ta i en kunglig person, det var anledningen, men till slut sträckte hon trots all fram handen. Det gick bra trots denna fadäs.

Vi tackar och lämnar Christer och hans man Samuel och hoppas att de, trots de många saker som är på gång, skall få tid för skogsgården.

Text: jörgen edström