Tillbaka

Varför kostar en klippning så som den gör?

Varför kostar det över 600 kr att klippa sig hos vissa frisörer och 120 kr hos andra?

Denna fråga har nog alla ställt sig och man undrar om det helt enkelt är så att ett riktigt högt pris alltid är detsamma som en riktigt hög kvalitet. Och är det så att ett riktigt lågt pris alltid innebär riktigt låg kvalitet på den färdiga frisyren?

Svaret är nog att man med 99 procents säkerhet kan säga att ett riktigt högt pris garanterar en välutbildad frisör som har en kunskap om och ett intresse för det den gör. Det är svårt att säga detsamma om en lågprissalong.

Man kan ju ställa sig frågan om man skulle lämna sin bil till service eller reparation hos en verkstad som låg fem till åtta gånger lägre i pris än en märkesverkstad. Likaså är det nog få som skulle hoppa in till en tand- läkare som utanför sin praktik har en trottoar-pratare som meddelar att här finns massor av drop in-tider och alla behandlingar utförs för 150–250 kronor.
Man kan ge hur många exempel som helst på varför man bör anlita duktiga yrkesmän/-kvinnor.

Vad kännetecknar då en sådan?

Ja, först och främst har de en bra grundutbildning och hunnit skaffa sig erfarenhet. Sedan utbildar sig dessa kontinuerligt och har ett brinnande intresse för mode, sina kunder och allt som är nytt . Det är egenskaper som man som kund vill efterfråga och när vi får det är vi också beredda att betala ett lite högre pris.

Dock behöver det inte alltid vara så att ett högre pris garanterar att man som kund får den behandling och det bemötande som passar en bäst. Det kan man lika gärna få hos en salong med ett ”mellanpris”. Dock lär det bli svårt att upptäcka hos en ”lågprissalong”! Chansen för er att hamna hos en duktig och seriös frisör är alltid större om ni undviker salonger med anmärkningsvärt låga priser.

Några av anledningarna till de stora prisdifferenserna mellan olika salonger är den inriktning de väljer. På en del salonger avsätts mindre tid till klipp- och färgbehandlingar och man kanske inte är lika noga med en lite dyrare inredning, medan andra tycker de vill ha en längre tid på sig för att kunna ge en lugnare stund för kunden och slippa stress. Dock betyder detta inte att man per automatik får en bättre klippning om den tar en timme istället för en halv, men chanserna ökar kanske något, då frisören inte upplever någon stress.

Ja, detta var lite om anledningarna till att priserna varierar så mycket mellan olika salonger och rådet till er alla blir: Hitta en frisör som kan ge dig en bra behandling i en miljö du trivs i och till ett pris du anser det vara värt.

Text: Jörgen Edström