Tillbaka

Uppsättningskurs hos BAX

_f2a9803

Det är alltid full aktivitet på Björn Axéns Academy högst upp på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Det utbildas i klipptekniker, makeup, färg, kvalitetssäkringar, styling och mycket annat som en frisör av idag behöver ha koll på. Det finns något för alla och på alla nivåer.

Det här med uppsättningsinspiration frågas det ofta efter. Kanske finns det någon brud bland kunderna eller så är det lite enklare former av uppsättningar som efterfrågas. Någon kanske önskar något festligt för ett speciellt tillfälle och då gäller det att ha både idéer och baskunskaper.
Utbildare för den uppsättningskurs jag besökte nu under hösten var Annica Carlander och Jasmine Nyström. De gick igenom sex grundläggande uppsättningar och dess tekniker. Kan man dessa grunder riktigt bra är det en utmärkt plattform för att sedan skapa vidare på egen hand och med egen kreativitet.
Något som också togs upp var hur man kommer igång med att faktiskt göra uppsättningar på salongen och hur man pratar om dem med kunderna. De flesta kunder kan namnet på knut och svinrygg och det blir därför oftast deras förslag på vad de önskar. Men det finns ju så mycket mer och då gäller det att sälja in den egna tanken på ett sätt som kunden förstår.

Tänk alltid på:
– Vilken form ska den färdiga frisyren ha?
– Vart behöver jag ha mina fästen?
– Ska håret volymbehandlas?
– Behövs ytterligare förbehandling?
– Vilken struktur önskas på det färdiga resultatet?
– Var alltid noga med ansatserna.
– Finishen! Renkamning, ytan är viktig oavsett vald struktur.

Verktyg:
– Pinnkam.
– Treradsborste.
– Renkamningsborste.
– Volumaster.
– Hårnålar. Kort och lång luggnål, hårklämma och bamsenål.

Text & foto: Anna Lu Lundholm

 

_f2a9788

_f2a9799

_f2a9781

_f2a9822

_f2a9834

_f2a9856

_f2a9858

_f2a9874