Tillbaka

Unik frisörsalong i Stockholm

På Pelikansgränd i Gamla Stan, mellan Österlånggatan och Skeppsbron hittar man Claque la mouche, en allt annat än alldaglig frisörsalong.

Salongen drivs av Marina och Elin, som ännu inte hunnit ha en officiell öppning av sin inte helt klara, men vackert och unikt inredda salong.

Elin och Marina möttes på frisörsalongen Extend, där Marina halkade in som assistent efter flera års utbildning inom bland annat ekonomi, konst och foto. Efter ett tag började Marina jobba med både extensions och färg, kände att hon hamnat helt rätt och utbildade sig hos bland annat Wella och Vidal Sassoon. Elin jobbade som frisör på salongen men utvecklade allergi mot hårfärgen, så Marina och hon blev varandras komplement.

När de bestämt sig för att öppna en salong tillsammans sade båda två upp sig, innan de ens hittat en lokal. Kriterierna när de började leta var att det skulle vara en miljö där man vill tillbringa sina dagar och trivas och må bra. De berättar att de varit på väg att skriva på ett par kontrakt för andra lokaler, men att det inte kändes helt rätt förrän de kom hit.

”Vi vill ha kul på jobbet, en kreativ miljö, inspirerande och med plats för humor.”

Bakom den fantastiska designen ligger många långa nätter och mycket slit, och i stort sett allt har de själva gjort.

Salongen har plats för fem frisörer och när Lina, som ska börja jobba på Claque la mouche, flyttat in finns det plats för ytterligare två personer. Det är inspirationen som driver de två tjejerna framåt, och den kommer ifrån allt från musik, konst och mode till foto och fantasi.

Varifrån kommer då namnet? Claque la Mouche är låtsas-franska och betyder närmast ”panga flugan”. Det kommer från en blöt kväll i Paris med nyfunna franska vänner. Morgonen efter var det enda minnet Claque la Mouche, vilket det skojades om resten av veckan. Namnet visade sig inte vara riktiga ord och än mindre rättstavat.

Vi vill dela med oss av vad dessa kreativa tjejer åstadkommit i de gamla lokalerna i Gamla Stan.

Text: Jörgen Edström
Foto: Anna Lu Lundholm