Tillbaka

Tre salonger med nio nationaliteter!

DSC_5854

Låt oss presentera det nya Sverige. The Barber i Malmö har knoppat av sig och är idag tre barbershops, varav en ligger i Lund. Precis som Mirror under många år påtalat har en massa kunskap mer eller mindre försvunnit från frisörbranschen och det gäller inte minst detta med välutbildade herrfrisörer, eller som vi idag kallar det, barbers! Kunskapen på detta område finns idag allt som oftast att hämta bland de nya svenskarna som av ett eller annat skäl kommit hit till Sverige. Många av de frisörer vi ser runt om i landet som med sina trottoarpratare försöker locka in kunder med priser på 100–200 kronor är duktiga yrkesmän som är på fel spår. De flesta av dem vill inte stå där och riva av kunder på tio till femton minuter, men de tror inte att de får några kunder om de höjer priserna. Det är därför jag med stor nyfikenhet besöker de tre The Barber-salongerna. På Baltzargatan i Malmö träffar jag först Leon Peach som kommer från London och som varit barberare i hela sitt vuxna liv.

Leon, berätta gärna hur du upplever skillnaderna mellan England och Sverige när det gäller barberkulturen? –I England har aldrig detta med kunskap i hårvård för män försvunnit, vilket jag förstår att det under väldigt många år gjort i Sverige. Mäns frisörmarknad har hela tiden varit stor i England och i USA, och nu är mäns grooming det som är snabbast växande av allt. Även globalt och det märks tydligt här i Sverige. Men när detta händer finns det väldigt få svenska frisörer som har kunskap och kan klara av denna del av yrket.

Hur kommer det sig tror du att det i andra länder finns en större kunskap? –I en hel del länder är det nog så att utbildningarna är bättre men det handlar nog också om tradition.

Vad är det viktigaste för att bli en bra barber? –Att man måste kunna grunderna och förstår form. Det är det viktigaste vi lär ut till de unga som börjar här. Ingen maskinklippning innan du kan klippa med sax. Sedan är det alltid upp till individen att förstå att det endast är upp till dem själva om de skall bli duktiga på det de gör. Ingen annan kan göra det åt dem. Män är väldigt tacksamma kunder om man gör dem nöjda och visar intresse i dem. Jag brukar alltid säga att; läs tidningen från första till sista sidan innan du går till jobbet. Då är du intresserad och förberedd om kunden vill prata och det ger dig en möjlighet att konversera och bygga förtroende.

Leon är ansvarig för de utbildningar The Barber har för andra frisörer och även de som är internt. Här träffar jag också Antonio från Sicilien och som enligt Leon är riktigt begåvad. Han går och läser svenska ett par timmar varje dag men är ännu lite svår att förstå.
Ali Jawad är 32 år och kommer från Bagdad i Irak för nio år sedan, då han var tvungen att fly och hamnade då i Sverige.

Berätta hur och när du började i frisöryrket? –Jag började när jag var åtta år och fick hjälpa till på min pappas salonger med att sopa och lite andra småsaker och redan då visste jag att det skulle bli mitt yrke.

Varför flydde du? –Det fanns vissa grupper med egna tolkningar av islam som hela tiden kom till salongerna och varnade oss för att klippa moderna frisyrer och för att raka bort skäggen. Detta var fast de blev hotfullare för varje besök inget vi kunde lyda. En dag när jag kom tillbaka efter lunch hittade jag min pappa och tre anställda skjutna till döds i salongen. Då vågade jag inte vara kvar längre, utan flydde direkt.

När jag hämtat mig från denna fruktansvärda historia undrar jag vad Ali tycker är den största skillnaden mellan att vara frisör i Bagdad och att vara det på The Barber?
–Först är det hårkvaliteten här, som är mycket tunnare och finare. I Irak har alla tjockt och mycket hår med mycket annorlunda struktur. Sen är allt så hygieniskt här. Så fort en handduk användts åker den in i tvättmaskinen. I Irak kunde vi ha samma handduk hela dagen och så är allt mycket mer professionellt här.

Nu åker jag vidare till The Barber Live i Malmö och här träffar jag Abed Khankan som har sitt ursprung i Homs i Syrien. Han startade som 17-åring där han gick en tre månaders grundkurs till frisör som följdes av ett års praktik.

Berätta lite om hur det fungerade i Syrien? –I Homs var det vanligast med mixade salonger och jag startade ganska snabbt efter utbildningen min egen som gick bra. Problemet var att efter några år så tyckte olika myndighetspersoner att vi skulle börja betala mutor för att få ha öppet. Då drog jag till Dubai och började arbeta som ren barber. Först på Niveahouse och sedan på Loft 5. Några år där räckte och då ville jag till Sverige och sedan 2014 arbetar jag för Larsson & Lange. Sedan The Barber öppnade arbetar jag enbart med män igen.

Hur stor är skillnaden mellan de olika länderna? –Först är det en väldig skillnad på håren förstås, och trots att Dubai som jag senast kommer ifrån är väldigt internationellt, så känns Malmö också lite så med många kulturer samlade och jag trivs väldigt bra. Sverige är ett väldigt jämställt land jämfört med de två jag tidigare levt i. Dessutom pratar alla så bra engelska att det är lätt att skapa kontakter här.

Ali arbetar tillsammans med Amanda som är ett av två inslag på salongerna.

Nästa stop är The Barber Lund och där träffar jag först Gudmundur från Island, en liten ö med 300 000 invånare, varav 200 000 bor i Reykavik. Detta lilla land som hela tiden får fram så duktiga idrottsmän har också genom åren exporterat en mängd bra frisörer.

Varför tror du att standarden bland frisörer är så hög på Island? –Vi har 72 veckor ren utbildning och barberkurs är obligatorisk i denna. Sedan har Island varit ett ganska isolerat land, vilket gjort att människor blivit tvungna att bli duktiga för att klara sig.

Hur upplever du Sverige? –Folk i Sverige vågar mera och det kan kanske bero på att det är ett större land med närhet till allt. Jag kan se skillnaden mellan Malmö där nästa allt fungerar och Lund där kunderna är mer bestämda med vad de vill. Men generellt är människor i Sverige mer medvetna.

Här träffar jag även Anton från Linköping, en fotograf som ville bli barber och åkte till Dublin för att skaffa sig den utbildningen. Rilindas Mirod kallas för Lindi och är född i Landskrona och med rötterna i Kosovo.
–Jag valde mellan olika program men fastnade för detta med frisör, vilket jag idag inte ångrar. Efter skolan praktiserade jag i ett år och har sedan dess arbetat ett par år på olika salonger innan jag började på The Barber Lund.

Varför tror du att så många invandrade i första och andra generationen är duktiga på detta med barberyrket? –Där jag arbetat tidigare fanns kunskapen men de trodde inte att de skulle få några kunder om de tog normala priser. Så det blev i stället att klippa på 10–15 minuter för att hinna med så många som möjligt och då blir det ingen kvalitet. Därför är det så skönt nu, då jag kan ge alla kunder den tid som behövs för att kunna göra ett bra arbete.

Du har ju varit mycket i Kosovo. Kan du berätta om skillnaderna som frisör? –Många i Kosovo är väldigt duktiga på att klippa och raka och många har börjat väldigt unga med att hjälpa till på olika salonger. Vid ett tillfälle bad jag om att bli rakad och blev placerad i en stol och fram kommer en liten kille på runt tio år och börjar tvåla in mig. Sen rakade han mig utan en skråma i ansiktet.

Detta blev en rolig och lärorik dag där jag fått träffa så många av de nio nationaliteterna som arbetar tillsammans och det är kul att bakgrund inte har någon betydelse. Här får ju alla arbeta med det de har en passion för.

Text & foto: Jörgen Edström

 

DSC_5866

DSC_5855

DSC_5856

DSC_5859

DSC_5863