Tillbaka

Total styling

Stylist området har de senaste åren blivit allt bredare, inte bara i media och dess bevakning utan också hos den enskilda stilisten.

Jag träffar Maria Oldenstedt som jobbar som en av Stockholms främsta stilister inom hår och smink för att ta reda på vad som gäller just nu inom modet och få reda på mera om hennes bakgrund.

Berätta om din bakgrund och varför du ville bli frisör.

Bakgrunden till att jag blev frisör var pågrund av att jag har velat hålla på med make up enda sen jag var liten och eftersom det inte fanns någon ”make up linje” när jag skulle välja gymnasium så blev valet frisörlinjen. Där hade vi 100 poäng ”make up och skönhetsvård” vilket räckte för att locka dit mig. När jag sedan upptäckte hur fantastisk det var att jobba med helheten, att kombinera hår/ makeup så var jag fast… så en liten olycka blev min stora lycka .

Idag driver du din egen salong Studio Black i Stockholm, men du gör även fler styling uppdrag utan för salongen, vad gör du då?

Jag driver tillsammans med min sambo och några andra fantastiska kreatörer en artist agentur Spectacular Studios. Där igenom har jag skapat möjligheten att jobba med det jag älskar på flera plan.

Jag har förmånen att vara helsponsrad av Schwarzkopf både på salongen och med alla frilans uppdrag och Face Stockholm för all Make up. 
Min kreativa sfär är för mig perfekt och något jag kämpat hårt för att uppnå.
 Att kunna ha möjligheten att skapa utan tvång och utan en prislapp är vad som verkligen får min hjärna att ticka igång kreativt. Jag har alltid uppskattat förändring och kombinationen med att jobba på salong och frilansa passar mig utmärkt. Den ena dagen skapar man trender tillsammans med kunderna på salongen och den andra är man på en fotografering med högklassigt Haute Couture mode. Arbetet bakom kulisserna är en fantastisk process med många kreativa själar inblandade. Man får vara nära stylisten när hon/han väljer kläder, man bollar med reklambyrån/kunden hur idén ska framföras och står bakom fotografen och övervakar modellen.

Hur gör du för att hålla dig uppdaterad i modet?

Jag är aktiv på plattformar som WGSN och liknade, jag köpet konstant nya tidningar, resa till trendiga event för bransch där jag träffar mycket folk och ser till att vara på de modeveckorna som gäller globalt.
Eftersom att modet ändras konstant så måste jag hela tiden hålla mig uppdaterad och jobba fram nya idéer. Det finns inte utrymme för att inte vara uppdaterad och i framkant av modet.

Ser du olika trender när det kommer till det som är på salongen och det som du gör till fotograferingar?

Trenderna i de båda kommer alla från samma håll även om de sedan anpassas för att passa sitt kundklientel. Det är skillnad på hårstyling för foto, visningar och hårstyling på salong.
För en bild/visning är det nuet och framtiden i fokus ett enda ögonblick som förmedlar något. Vi försöker kanske förmedla en känsla med hjälp av överdrivna former, färger eller andra uttryck. Att vara övertydlig sitt budskap med en konstnärlig touch. Den senaste säsongen har det varit mycket från sagornas och fantasins värld. Inspirerat av filmer som Alice in wonderland eller futuristisk alien liknande androgyn look A´la Alexander McQueen.

På salongen är det ett teamwork tillsammans med kunden. Man jobbar efter kundens önskemål, stil, utgångsläge och vad som känns rätt just nu. Med inspiration av kändisar, tidningar, filmer och tv serier mm. Mad Men fick många killar att köra klassisk stil och Rihannas synth mohawk- glömmer vi inte denna säsong.

Vad önskar du med att vara frisör i framtiden?

Att kunna utvecklas och jobba framåt hela tiden, omge mig med talangfulla människor och jobba med det jag älskar. Dra ut i världen och möta modet i andra länder och jobba mer globalt. För mig och Spectacular Studios så handlar allt om förändring och skapande. Fasta mål är svårt p.g.a. av en föränderlig bransch men delmålen består alltid. Det kommer ständigt nya galna idéer och med nya möjligheter.

Avslutningsvis några frågor om trender, vad kommer vi att få se här framöver inom hår och make up?

De pratas som vanligt om flera olika trender.
En av dessa är en romantisk hippie bohemisk 70-tals stil inför 2011, med fräscha pasteller som blandas med attityd och lite konstnärlig touch. Hår accessoarer är fortfarande ett hett inslag till våra lite längre stökiga frisyrer.
Det finns även en 80-tals touch kvar från 2010 med t.ex. mycket färglada träningsjackor och sportiga gärna asymmetriska uppsättningar eller riktigt korta frisyrer med starka färgade inslag. Gärna och skarpa färger på läpparna med sotade ögon som en klassiker till det sportiga.

I många modemagasin har vi sett vissa trender under 2009-2010 som kanske tas över av konsumenten 2011- De blekta ögonbrynen, mörka läpparna och trassliga stora frisyrerna med stora hår accessoarer i. Varje år är det lika intressant att se vilka trender som lyfts fram av våra kändisar och modemagasin och vilken tolkning som kommer slå bland gemene man.

Text: Ari Koponen hår & make-up: Spectacular Studios, Maria Oldenstedt foto: Roy Rossovich
www.spectacularstudios.co.uk