Tillbaka

TONI & GUY 50 ÅR!

En italiensk familj flyttade till London och förändrade en hel frisörbransch!

På inbjudan framgick det inte så att jag förstod, att detta födelsedagsfirande skulle ske på ett gigantiskt fält ute på den engelska landsbygden. Allt var gjort för att skapa den rätta festivalkänslan och här fanns bland annat ett tältläger för de som ville sova kvar. Här fanns också flera scener med uppträdanden av olika band och mat och dryck fanns att köpa från olika vagnar. Några tusen frisörer från olika delar av världen hade mött upp för att få fira 50-åringen. Det hela var en enda stor happening som skulle avslutas med en gigantisk visning och ett stort party och detta skulle ske i ett av de största tält jag någonsin sett. Innan detta skulle dra igång fick jag tillfälle att sitta ner med Toni Mascolo, som ju en gång startade alltihopa. Vi träffas i hans gigantiska husbil bakom festivalområdet och det är inspirerande att få möta en så energisk 70-åring, som är så uppfylld av det som händer idag och vad som skall hända framöver. Han brinner verkligen för allt som har med Toni & Guy och label.m att göra.

Toni, berätta lite om hur allt detta startade! – När jag var 14 år flyttade jag tillsammans med min mor och mina bröder till London, där min far redan bosatt sig och öppnat en barbershop. Jag hade redan som liten arbetat hemma i Italien med att hjälpa min far och det blev samma sak i London. Ganska snart kunde jag den delen av frisöryrket och som 16-åring förestod jag en stor salong. 1963 öppnade jag tillsammans med min bror Guy den första salongen som bar våra namn, Toni & Guy i Clapham, som ligger i södra London. Efter några år kom bröderna Bruno och Anthony med i bolaget och då föddes på riktigt den filosofi som är Toni & Guy.

Detta måste varit en fantastisk tid? – Ja, hela London var ju då centrum för allt ungt mode i världen och detta gällde också hårmodet.

Vad har varit den viktigaste faktorn för att ni har kunnat bli så här stora? – Ett ord: utbildning. Den ligger som en grund i allt vi gjort och allt vi gör. Utan kunskap är man ingenting

Ni är ju fyra bröder, men idag är du den enda kvar i Toni & Guy? – Ja, Guy finns ju sedan 2009 tyvärr inte bland oss längre. Bruno bor i USA och driver Toni & Guy-salongerna där. Anthony gör också sina egna saker. Idag är min dotter Sacha Mascolo-Tarbuck  global creative director för Toni & Guy och hennes man James sköter Toni & Guys mediaavdelning. Min son Christian är managing director för Essensuals Hairdressing, så jag arbetar fortfarande med min familj, fast namnen har bytts ut.

Hur stort är ”imperiet” idag? – Vi omsätter totalt 1,8 miljarder årligen och fortsätter att växa. I vår organisation har vi idag mer än 400 salonger i 41 länder och vi är drygt 8000 anställda. label.m har utvecklats hela tiden med nya produkter och ny design och finns idag på salonger i 63 länder. Vi drivs av att hela tiden utveckla utbildningarna, salongerna, produkterna och Essensuals,  som vi startade 1997 och idag består av 66 salonger runt om i världen.

Toni, jag vet att du genom åren fått mängder av utmärkelser och jag ser att du bär några av dem på kavajen. Berätta! – Det är fantastiskt att bli uppmärksammad för sitt arbete, då vet man att man gjort rätt saker. Likaså är det fint att få utmärkelser för vårt engagemang i välgörenhetsprojekt. Jag har blivit belönad med en OBE (Most Excellent Order of the British Empire) som jag är riktigt stolt över. Jag har blivit årets företagare i London ett par gånger, fått utmärkelser för vårt bidrag till frisörbranschen och som företagare. Har också fått uppmärksamhet från Italien och nu senast fick jag ta emot Knight of Saint Gregory av påven. En del av detta är på grund av välgörenheten Toni & Guy Charitable Foundation, som min fru Pauline och jag startade 2003 och som först och främst riktar sig mot barn.

Vi satt i drygt en timma och det gick inte att få stopp på Toni, som berättade rent personliga saker och uttryckte en del åsikter som han genast avkrävde mig löfte om att inte skriva, vilket jag naturligtvis respekterar. En timma som gav en energikick tack vare Toni.

Historien om familjen Mascolo som tog sig till London för att sedan erövra världen är bättre än ett välskrivet filmmanus. En fantastisk historia som bara fortsätter och då med fokus på fler salonger, mer utbildning och fler och bättre produkter.

Skall också berätta att visningarna var otroliga och gav en skön värme i tältet, vilket behövdes då det på utsidan var kallt och rått och jag inser att detta med att tälta på festivaler inte är ”my cup of tea”.

Bilder från 50-årskalaset kommer här nedan.

Text: Jörgen Edström