Tillbaka

The Barber!

Vi fortsätter att uppmärksamma olika barbershops under hösten och här får ni stifta bekantskap med The Barber i Malmö.


1991 startade Ricard Larsson och Håkan Lange sin första salong i Malmö och idag har man 4 salonger där och en i Helsingborg, Lund och Halmstad. Nu har Larsson & Lange även öppnat The Barber på Baltzargatan 37 i Malmö. Jag träffar Ricard i The Barber Club, en lokal en våning ner från salongen, för att få lite bakgrund till The Barber.

Vad fick er att öppna The Barber just nu? – Vi har haft tankar på detta i 15 år, men jag är glad vi inte gjorde det då. Marknaden fanns inte då, men nu är exakt rätt tid med den skäggboom som vi upplever nu.

Hur länge har ni arbetat med att få salongen klar? – Vi har nog hållit på ett drygt år. Inredningen är ju från 1928 och den köpte vi i Kristianstad och den behövde renoveras lite grann. Sen gällde det att få till en lokal där vi kunde skapa en riktigt maskulin atmosfär och bygga upp den så helheten blev bra. Viktigast har nog varit att få tag på riktigt duktiga barbers, då detta inte är några kunskaper man får lära sig på frisörskolor. Vi vill ha barbers som inte bara kan klippa hår, utan också klippa skägg och raka.

Ja, det är ju verkligen inget som finns tid för på utbildningarna idag? – Jag tillhörde nog den sista kullen som fick lära mig detta under utbildningen. Tyvärr hade de tagit bort det från gesällprovet när det blev min tur för detta.

Jag vet hur det var, fick också lära mig detta, men jag hade det med på min gesäll och tekniken har man haft nytta av genom åren då det då och då varit ett mode som krävt knivteknik.  Är detta något ni kan tänka er att utbilda andra frisörer i, då jag vet att intresset för just skägg- och rakningskunskaper är stort bland frisörer? – Detta är faktiskt något vi pratat om, men det får komma lite senare.

Vad är den stora skillnaden mellan en barbersalong och andra salonger? – Här upplever män att de får vara i en miljö där det endast finns män, en mer avslappnad atmosfär, där allt fokus läggs på dem. Vi har fokus på att ge en så skön och bra behandlig som möjligt i en så rätt miljö som möjligt. Vi har en egen spellista med tidstypisk musik och vi eftersträvar att upplevelsen skall vara total för kunderna.

Vilken typ av kunder har ni? – Alla. Här finns unga och gamla, hipsters och direktörer, idrottsfolk och vanliga knegare. Alla delar tydligen intresset för att få en maskulin touch på hår och skägg idag och det har sedan dag ett varit en stor succé för oss. Killar och män är idag lika fåfänga och noga med sitt utseende som kvinnor är, vilket är helt fantastiskt roligt.

Hur upplever du trenderna på mäns och killars hår och skägg? – Håret är väldigt olika hur de vill ha det, men generellt skall det vara mer klippt än tidigare och vad gäller skägg vill fler ha mer form och lite mer markerade linjer. Idag är det inte som tidigare att en enda stil gäller, det är mycket mer varierat idag, mer personligt.

Vad behöver män för att kunna sköta sitt skägg på rätt sätt? – Om man har ansat det kan man själv sköta det med mustascholja som gör det lättare att forma skägget och sen finns det vax för att till exempel forma mustaschen. Vi har producerat schampo samt dessa produkter själva.

Jag kollar igenom menyn som The Barber erbjuder och där hittar jag en del roliga erbjudanden som Barber BMT Deluxe som motsvarar rakning samt skägg- och mustaschtrim och Barber Full Treatment som är Barber Delux plus klippning.

Det skall bli kul att följa dessa barbershops som verkar vara den stora tillväxten i vår bransch. Det är några år sedan jag började förutspå detta och nu är det i full gång och dessutom är efterfrågan på denna kunskap riktigt eftertraktad  och de som kan erbjuda den kommer att få fullt av intresse.

Vill ni veta lite mer om The Barber går ni in på www.thebarbermalmo.se.

Text och foto: Jörgen Edström