Tillbaka

Sveriges mest speciella salong!?

En speciell salong med en speciell inriktning och en speciell ägare, som också hinner med att distribuera Indola i Sverige.

Jag har under lång tid väntat på rätt tillfälle att besöka salong Frisören Bengt Wallentin i Trosa. Efter allt jag hört om salongen var förväntningarna höga och det jag fick se fick mig att vilja stanna riktigt länge, för att få chansen att riktigt uppleva varje detalj.

När man öppnar dörren är det bokstavligen som att man flyttas tillbaka till femtiotalet, man kan helt enkelt inte sluta stirra runt på alla saker och detaljer. Hade det inte varit för att det finns människor och kunder i lokalen kunde man lika gärna ha befunnit sig på ett museum.

Här inne träffar jag Bengt och Bella, samt dottern. När vi tar en fika med tillhörande donut, börjar jag med att fråga Bengt om hans bakgrund.

– Att jag blev frisör berodde nog främst på att min syster och en kompis valt att bli det och det verkade kul. Jag började yrkesskolan, som var den utbildning som gällde på den tiden, och det passade mig bra, då utbildningen var varvad med arbete på salong. Började senare hos Nisse Karlsson på Hårspecialisten och efter det har jag haft salong i Stockholm och i Södertälje.

Vad jag förstår är detta med frisör inte ditt enda intresse? – Nej, det är riktigt. Musiken har funnits där sedan jag var liten och eftersom min far var musiker började jag spela redan som barn och musiken har varit med mig hela livet. Sedan tjugo år tillbaka har jag en egen grupp, Fat Barbers and the Harmless Dix, där jag spelar ståbas. Musiken från femtiotalet, tillsammans med kläder, bilar och andra prylar har blivit en livsstil för mig. Det finns idag ett enormt sug efter rockabilly-stilen och det är kunder som åker långa vägar för att få den rätta stilen på håret och nu även de rätta kläderna. Något som var kul var när en cruise med gamla bilar hade vår salong som slutmål och vi kunde servera fika, samt uppträda med den rätta musiken för dem. Hundratals bilar, den ena snyggare än den andra stod parkerade här utanför. Bilar och motorer har, som du förstår, varit ett annat av mina stora intressen.

Vad har du för typ av kunder här på salongen? – Egentligen alla typer. Alltifrån unga till äldre, Rockabilly till mer traditionella och ungefär lika fördelat mellan könen. Eftersom jag tidigare haft salonger på andra ställen reser många långa vägar för att komma hit och sen är det kunder från Trosa och trakten runtomkring.

Du måste ge mig lite bakgrund till till salongen! – Jag har ju alltid tyckt om femtiotalet och ville därför få till den stilen, men jag kunde från början inte tro att jag skulle få ihop så mycket inredningsdetaljer som jag fått. Har från början letat och sökt själv, men efterhand har många tyckt detta var så kul att de hjälpt till med sökandet. Det händer att människor har olika saker de inte kan behålla, men heller inte vill slänga och då tänker de: Detta vill nog Bengt ha! eller så kommer de med saker som behöver restaureras och den utmaningen tar jag gärna på mig, tycker det är kul att få saker att fungera igen. Du ser flygeln i butiken, den är från 1890 och det kom in en kund och frågade om jag var intresserad av att ta hand om den, då de inte hade plats längre. Nu händer det att kunder slår sig ner vid flygeln och spelar lite, säger Bengt och sätter sig ner och spelar en låt.

Jag upphör inte att förvånas över hur mycket här finns att titta på. Här finns, förutom all rekvisita i salongen, också en scen fylld med instrument, så det är helt klart för att starta en lite föreställning. En gammal italiensk vespa, en jukebox och en härlig gammal frisörinredning, tillsammans med mängder av olika kul saker och gamla affischer. Lite längre in i lokalerna hittar jag vintageleksaker och -kläder samt en massa olika andra saker. Många av dessa är original som Bengt och Bella lyckats få tag på från USA. Annat är nyproduktion av gamla stilar och allt är till riktigt bra priser.

Hur var tanken när ni började med detta? – Från början var det aldrig meningen att detta skulle växa till den omfattning det är idag, men i takt med att vi kom över så mycket fantastiska saker har vi fyllt på hela tiden. Idag säljer vi faktiskt bra av både kläderna och de andra sakerna. Vi tycker det är speciellt kul med allt vintage, då vi känner att det idag är alldeles för mycket ”slit och släng” och då är det extra kul om man kan återanvända saker. Lika kul är att sälja det som tillverkades redan för kanske sextio år sedan. Vi har inte marknadsfört detta speciellt mycket, utan det får sprida sig från kund till kund, men att det finns en stor marknad har vi förstått redan. Alla är vi olika, men ofta lika i våra behov, så det finns alltid en mängd personer som söker just det vi säljer.

Nu är det oundvikligt att jag frågar dig om ett annat stort intresse, nämligen Indola. Hur kom detta sig? – Redan 1995 fick jag frågan om jag ville ta över Indola i Sverige och jag tyckte redan då de hade en fantastisk kemisida och mest då färgerna, som jag upplevde som det bästa jag hade arbetat med. Jag hade ju en salong och jag ville arbeta med Indola och tänkte att det säkert var fler frisörer som tyckte som jag. Vi har hela tiden sålt Indola genom grossister och vi har genom åren försökt att marknadsföra det genom att medverka på olika event och mässor. För ett antal år sedan köptes Indola av Henkel och efter det har produktutvecklingen verkligen tagit fart. Det vi tyckte var bra förut har förbättrats och nya innovativa produkter har kommit till hela tiden. Detta gör att vi känner oss enormt taggade inför framtiden med Indola. Det är idag ett helt koncept, vilket underlättar kreativiteten hos frisören och  kunderna.

Du säger att Indola enbart säljs via grossister? – Ja, vi har idag ett antal grossister vi samarbetar med och så säljer vi ju även i vår egna frisörshop här i Trosa, vi har ju lagret vägg i vägg med salongen och butiken, så det fungerar bra. Kan ju passa på att ta chansen att säga att vi söker ytterligare några grossister att samarbeta med.

Hur ser du på framtiden för de olika verksamheterna? – Salongen rullar på riktigt bra och behöver förhoppningsvis ytterligare en frisör längre fram. Butiken har vi börjat få riktigt bra fart på och även här kommer det att öka på sikt. Vad gäller Indola är det riktigt spännande med den snabba utvecklingen av produkter och inte minst den nya designen, så för Indola ser jag bra ljust på framtiden.

Som jag sa inledningsvis är det svårt att slita sig från allt detta och jag har svårt att tro att det finns en lika speciell salong i Sverige. Då framförallt inte med en ägare som gör allt det vi andra bara drömmer om att hinna med. Generalagent för Indola, frisör, reparatör av gamla saker, orkesterledare, bilentusiast och så vidare.

Har ni vägarna förbi Trosa så titta in till Frisören Bengt Wallentin och de olika verksamheterna.

Text och foto: Jörgen Edström