Tillbaka

Stora svenska framgångar i Milano!

Att Hair Sweden hade något stort på gång förstod jag efter framgångarna i EM och därför tvekade jag aldrig att spendera några dagar på OMC Hair World i Milano.

Detta Milano, som av många betraktas som modets huvudstad, vilket man kan förstå om man vet att märken som Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, Prada och Versace kommer härifrån. I denna stad hade alltså OMC valt att lägga denna gigantiskt stora tävling. OMC står för Organisation Mondiale Coiffure och de arrangerar och administrerar alla stora tävlingar runt om i världen.

Utmärkelser till svenskar

Kvällen före de första tävlingarna var det samling för mingelparty och utdelning av utmärkelser.  Annelie Palmgren fick den första för Lifetime Achievement. Den andra fick Joakim Roos för Educator of the Year. Sedan fick Roger Svensson Hall of Fame och slutligen fick Ann Pettersson Hair Design School utmärkelsen OMC Academy of The Year. Ett stort grattis till er alla!

Noteras skall också att Ulla-Britt Hedin agerade domare i några tävlingar och i och med det var hela Hair Swedens ledarstab engagerade i Milano.

Tävlingarna
Trots ovanstående var tävlingarna det viktigaste och det tävlades i mängder av kategorier. Det tyngsta är tävlingarna där de svenska tjejerna deltog. Genom skol- och juniortävlingar under flera år har intresset för att tävla vuxit igen, vilket är både glädjande och viktigt för vårt yrkets kunskapshöjning.

En grupp av unga seniorer och juniorer, som är beredda att lägga ner det arbete som krävs ,tränas av Hair Sweden. Bland dessa togs tre seniorer och tre juniorer ut att tävla i Hair World i Milano, som är ett VM. Noterbart är att en junior och två seniorer från början kommer från lilla Grästorp på Västgötaslätten.

För seniorerna gick det inte så bra i den första grenen,Lady’s Creative, då två av deltagarna vardera fick fem poängs avdrag, då håren inte bedömdes vara tillräckligt blöta. I den andra grenen, Hair by Night, däremot blev det snudd på storslam.

Tvåa: Isabell Fransson, silver.
Trea: Evelina Fransson, brons.
Fyra: Chriss Gustafsson.

Dessa resultat gjorde att man i lagtävlingen skulle ha fått ett silver utan poängavdragen.

Lagresultatet:
Etta: Slovakien, guld.
Tvåa: Kina, silver.
Trea: Sverige, brons.

Grattis! Fantastiskt bra jobbat.

För juniorerna blev det en silvermedalj i Lady’s Creative genom Emma Ekman.

I Hair by Night gick det strålande bra:
Trea: Julia Persson, brons.
Femma: Emma Ekman.
Sexa: Hillevi Gottfridsson.

Detta innebar att lagtävlingen slutade enligt följande:
Etta: Taiwan, guld.
Tvåa: Sverige, silver.
Trea: Italien, brons.

I dessa tävlingar kommer motståndet från deltagare från hela världen och att Sverige får så pass framskjutna placeringar är inget annat än fantastiskt. Sedan kan man lägga till att i tävlingen OMC Prestige Club fick vi ytterligare ett silver i kategorin Young Talent Short Cut genom Anna Rosenberg från Svenska Frisörskolan i Solna.

Detta prisregn över de svenska deltagarna hoppas jag sporrar allt fler att vilja börja tävla.

Återigen grattis till er alla!

www.omchairworld.com
www.hairsweden.se

Text & foto: Jörgen Edström