Tillbaka

På väg till Paris

Efter väckning väldigt tidigt och en snabb dusch rusade jag ner till receptionen på hotellet för att checka ut. De bad mig vänligt vänta då de hade problem med sin dator. Inga problem då jag var ute i god tid och jag kunde ju ta en kopp kaffe medan jag väntade. Det gick mer än femtio minuter innan felet var åtgärdat och jag blev redigt stressad då jag hade ett flyg till Paris att passa och det blev en bilfärd till Arlanda där jag hela tiden hoppades att polisen inte hunnit ut på vägarna ännu.

Väl på Arlanda fick jag göra något jag verkligen hatar. Trängde mig förbi minst 70 personer vid säkerhetskontrollen och sen blev det en språngmarsch till gaten och jag hann med en minut tillgodo. Det som jag hade planerat skulle ge en lugn och behaglig morgon förbyttes till en stressig och tråkig start på dagen.

Jag sitter på planet och tänker på hur ofta liknande saker händer i allas våra liv. Vi planerar för att det skall bli rätt och så går det ändå åt skogen. Stora förhoppningar kan snabbt bytas mot det motsatta och vi känner besvikelse när det omkullkastar våra planer och vi känner maktlöshet då vi inte kan påverka det på något sätt utan man är helt utlämnad till det som händer.

Vad kan man då dra för lärdom i situationer som denna? Jo, att det faktiskt finns saker man inte kan påverka och att man skall förhålla sig avslappnad inför detta. Det gäller att vara proaktiv istället för reaktiv, att se lösningar istället för hinder, att söka det positiva istället för det negativa. I den stressade situation jag befann mig började hjärnan tänka ut alternativ om jag nu inte skulle hinna fram till planet i tid. När går nästa plan? Hur dags måste jag vara i Paris?

De allra flesta saker i livet kan man själv påverka, men det finns saker som ibland ligger utanför ens kontroll och det skall man acceptera och inte stressa upp sig inför.

Tror att alla frisörer vid ett eller flera tillfällen känt att de inte har 100 procent kontroll över situationen. Det kan till exempel vara en kund som trots alla riktade frågor inte svarat helt sanningsenligt och helt plötsligt börjar färgen att sticka av åt helt fel håll. Detta hade man, med den information man fått, inte kunnat förutse. I en sådan situation gäller det att vara proaktiv, att börja planera för alternativa lösningar, att helt enkelt komma tillbaka i förarsätet för att ta kommandot över situationen igen.

Alla vill vi ha kontroll över våra liv och kunna styra dem, men någon gång kan det vara en skön känsla att bara flyta med och se vad som händer och sen agera efter det. Att helt enkelt anpassa sig efter situationen och söka nya lösningar. Det är utvecklande.

Nu kom jag som sagt trots allt med rätt flyg till Paris, där jag tillsammans med en massa andra journalister under två dagar skall besöka världens största företag i skönhetsbranschen. Vi skall få ta del av nya kollektioner och några produktnyheter. Inför detta är jag proaktiv!

Text: Jörgen Edström