Tillbaka

Ola Johansson aka "Hellbarber"

En metamorfos från ovårdad vilde till välkammad gentleman.

Min ambition har varit att göra tre klippningar/stylingar som står i stark kontrast till varandra men som har det gemensamt att de alla ger en förhandsblick av vad jag tror väntar runt hörnet gällande hårmodet för killar. Ingen har väl missat att en av de stora pågående och alltjämt växande trenderna när det kommer till män är skägg – mycket skägg. Det är hög tid att vi frisörer börjar se håret på huvudet och ansiktsbehåringen som en helhet där de båda delarna bidrar till att förstärka varandra.

Johan (modellen) sparade sitt hår i åtta månader för detta tillfälle och den första delen av tävlingsbidraget är en styling för att visa vad man kan göra för att tämja ett långt, vildvuxet hår, men samtidigt behålla en primitiv känsla. Därefter ville jag ta stylingen vidare och få fram en känsla av 90-talets Manchester. Det var snart 20 år sedan de stilbildande bröderna Gallagher slog igenom, nu är, åtminstone deras frisyrer, på väg mot en stark renässans. Den tredje klippningen är inspirerad av 40-talet och har fönade vågor med en modern touch. Inspiration för mustachen hittade jag ett halvsekel tidigare, bland de genrealer som slogs i det amerikanska inbördeskriget.

När det gäller själva fotograferingen så ville jag lämna den traditionella hårplåtningen i studion och röra mig mot en mer dokumentär och oslipad känsla. Stilen är inspirerad av fotografen Terry Richardsons dokumentära uttryck som samtidigt alltid lyckas förmedla modekänsla på ett briljant sätt. För många trendmedvetna i dag är snapshots på street style-bloggar lika viktiga källor i sökandet efter inspiration som fotona i de traditionella modemagasinen. Att blanda ögonblicksbilder med en proffesionell klippning och styling blir därför intressant.

MVH
/Ola Johansson aka ”Hellbarber”

Foto: Roy Rossovich
Ett tack till: Al Mocika, Honest Al´s Barbershop.
Schwarzkopf Professional. WESC.