Tillbaka

Nytt möter gammalt i New York

Våra resplaner speglar våra vardagsprioriteringar. Kreativa och stilmedvetna människor väljer därför också att besöka städer som erbjuder puls, underhållning och ett varierat utbud. Vi bad experten Ricki Petrini att ta pulsen på en rykande het modestad för att mäta dens rådande trendfaktor. Inte oväntat föll valet på New York. Som etablerad redaktör och journalist reser hon världen över för att ta reda på vad som gäller just nu.

Ricki om New York …

Trots att stans eget namn påstår sig innehålla något nytt, oupptäckt, så är det just det gamla och genuina som är det verkliga dragplåstret. Vid det här laget har jag tappat räkningen hur många gånger jag korsat någon av Manhattans broar i sökandet efter något unikt (läs: inte alltid nytt). New York har en tendens att överträffa ens förväntningar genom att leverera det självklara, sätta en tvist på det och återskapa det som något oväntat. Den förmågan gör stans till ett enda stort kreativt centrum.

Undvik …

… att fastna i ingenmansland i Midtown. I dessa mestadels finanskvarter är avstånden enorma och innehållet fattigt. Om det inte är för skorean på Macy’s så brukar jag försöka hålla mig långt ifrån kommersen på Times Square. Gränsen uppåt går vid Columbus Circle där Central Park och Upper West Side tar vid. Där kan man börja med en eftermiddagsdrink i pianobaren Center Bar (Shops at Columbus Circle) eller i lobbybaren på Mandarin Oriental. Båda med oslagbar utsikt över parken, snofsig miljö och fantastiska cocktails.

Shopping du inte vill missa …

(Dessa märken har flera köpställen på Manhattan, se respektive hemsida.)

Klassiskt: BCBG – fortfarande glam-amerikanskt med klänningar och skor för festen.

Smycken: Betsy Johnson – Flickigt, punkigt, rockigt och sexigt. Hos BJ får en kvinna vara allt – på en och samma gång.

Skönhet: Barneys CO-OP – fortfarande stans bästa skönhetsavdelning med nischade och utvalda märken.


HOTELL I FOKUS

Lower East Side: Wyndham Garden Chinatown, 93 Bowery

Det bubblar på Lower East Side i kvarteren kring Chinatown. Nya high-rise möter gyttret nere på gatunivå och plötsligt känns denna stadsdel eklektisk igen. Wyndham Garden är ett av de senaste tillskotten på höghöjd. Utsikt, prisvärda rum och bra standard.

MAT X 3

Kändistätt: Cherry, 255 West 16th St.

Fusion-kitchen är fortfarande New Yorkarnas lösning på att förnya ett traditionellt kök. Här, japanskt och asiatiskt i en sexig miljö med röda tygmöbler.

Puls: Catch, 21 Ninth Ave.

Het designkrog som serverar fisk och skaldjur till den välklädda publiken. Hög puls, hög ljudnivå – som man förväntar sig i Meatpacking District. Bästa starten på en festlig kväll.

Kändiskock: DBGB, 299 Bowery & First Ave.

Manhattankrögaren Daniel Bouluds känsla för matupplevelse möter rå industrilokal på denna Lower East Side-adress. Frankt, bistro och goda hamburgare.

Text: Ricki Petrini