Tillbaka

New York, New York!

Varje gång man får chansen att spendera tid i New York blir man lika inspirerad. Denna häxkittel erbjuder allt och lite till. Här trängs alla sorters människor från alla världens hörn, som alla har sin egen art och sin egen kultur med sig, vilket gör varje nytt kvarter man passerar till en upplevelse.

New York, eller snarare Manhattan som ju är det ursprungliga New York, är 2,2 mil långt och 3,5 km på sitt bredaste ställe. Här bor drygt 1,6 miljoner människor, vilket gör det till ett av världens mest tätbefolkade områden. Trots att 75 procent av befolkningen inte har tillgång till bil är det under vissa tider nästan omöjligt att ta sig fram med taxi. Staden är uppdelad i Uptown (med bland annat Harlem), Midtown och Downtown (med bland annat SoHo).

Stilarna och utbudet skiljer sig starkt åt mellan områdena. I Harlem kan man se mycket av den hip hop-stil vi förknippar det med, medan området mellan 120:e gatan och ner till 30:e gatan varierar beroende om man befinner sig west eller east, medan det däremellan är mer business-stil som gäller. Ju längre ner på Manhattan man kommer, via Chelsea och Meetpacking District till SoHo, möter man fler yngre personer med en mer trendig stil. Allt detta blandas upp med mängder av turister, vilkas stilar i allmänhet lämnar mycket mer att önska.

Shoppingen i New York erbjuder massor för alla olika önskemål, alltifrån de riktigt exklusiva märkesbutikerna runt Madison och Fifth Avenue, till de mer trendiga butikerna i Meetpacking och SoHo. Däremellan är priserna betydligt lägre. Gillar man mat är detta platsen att besöka, här finns det hur mycket restauranger som helst. Alltifrån det vi kallar för skräpmat till riktigt bra restauranger i alla prislägen. Som besökare kan man välja att bo från cirka 700 och upp till 5 000 kronor per natt.

På Manhattan tar man sig bäst fram med tunnelbana, men det absolut trevligaste sättet är att promenera och det är inga problem att på detta sätt ta sig fram upp till 1,5 mil på en dag, då det hela tiden finns så mycket att se och uppleva.

Människor här och där

Att bara studera alla människor ger hur mycket inspiration som helst. Här ser man de omedvetna som bara är och här finns de medvetna som har alla attribut som de anser förväntas av dem. En sak som slår en är att hälften av alla som rör sig ute bär på en mugg med kaffe och att 90 procent har en mobiltelefon i den andra handen. Det enda som kan få dessa människor att stanna upp är om det är något som händer i mobilen.

Satt på en restaurang i SoHo under två timmar och iakttog genom fönstret just dessa människor med mobiler och som ni ser på en av bilderna stod en man under hela tiden djupt försjunken i den mobila världen. Helt fantastiskt.

Att det är stora skillnader på Manhattan och USA i övrigt kan man se på bilden av överviktiga amerikaner som vi européer har. I New York är majoriteten av befolkningen helt normalviktiga till skillnad mot resten av USA och kanske är mängden av gym man ser på Manhattan och alla joggande anledningen till detta.

Nere i finansdistrikten ser man också skillnader. Här rör sig alla de kostymklädda som arbetar på bankernas och finans- bolagens kontor, medan en hel mängd människor tältar i en park för att delta i Occupy Wall Street, en proteströrelse mot bankers girighet. Det intressanta var att se hur en mängd mobila gatukök tagit sig hit för att tjäna pengar på dessa demonstranter.

New York är en smältdegel av allt och det gör det så oerhört intressant. Avslutningsvis vill jag rekommendera att ni vid ert besök försöker boka bord på Beauty & Essex, en fantastisk upplevelse. www.beautyandessex.com

Text & foto: Jörgen Edström