Tillbaka

Multitasking

Mitt i potatislandet som kallas Mjölby har vi stämt möte, Pernilla Carlsson och jag. Under de år jag har känt Pernilla har jag alltid förundrats över hur mycket hon hinner med och trots ett fullspäckat schema har hon alltid ett positivt bemötande mot andra. Vi träffas på Fitness 4 You, som vi skall prata lite mer om senare.

Pernilla, berätta lite om ditt frisörliv från början! -Jag är från Mjölby och gick min frisörutbildning på Ljungsteds gymnasium i Linköping. Praktiken gjorde jag hos Gunilla Frisäter i Vikingstad. Jag tog gesällen 1993 och 1996 öppnade jag egen salong i just Vikingstad. Under tiden med Gunilla, som var väldigt bra, tävlade jag också och blev som bäst trea på SM. Salongen drev jag fram till 2002, då jag sålde och då var det fem anställda där. Under denna period hade jag under ett par år också en salong i Mjölby.

När började du arbeta för Keune? -Jag hade hela tiden haft deras produkter på salongen när jag 2002 började arbeta för dem lite smått med salongsutbildningar. 2004 började jag arbeta heltid med fullt ansvar att bygga upp utbildningen.

Vad har hänt med Keunes utbildning sedan dess? -De två första åren gick mycket tid till att bygga upp en organisation och under den tiden reste jag också fyra dagar i veckan runt om i Sverige. Idag är det, förutom jag, sju olika tekniker som kan dela på resandet. Dock är jag fortfarande ansvarig för att allt skall fungera, inklusive resor och hotell för teknikerna. Jag har idag skaffat mig så pass mycket rutin att den biten tar mindre tid och då blir det inte lika långa timmar.

Keune marknadsförs och säljs genom Lombard, ett familjeföretag som nu är inne på fjärde generationen. Pernilla betonar närheten och det familjära i företaget som en av anledningarna till att hon trivs så bra.

-Att ha fullt förtroende från arbetsgivaren har gjort att jag kunnat arbeta för fullt när barnen vuxit upp. Min man Erik har också arbetat för Keune som säljare och kunnat flexa sina tider och därigenom lämnat och hämtat barnen när jag varit borta. Det har varit en förutsättning för att jag skall klara mina arbetsuppgifter.

Vad är dina erfarenheter från åren du rest runt i Sverige? -Det roligaste som finns är när frisörerna verkligen förstår och att de får nytta av det i sitt arbete med kunderna. ”Alla har något att lära, det gäller bara att de skall förstå det”.

Du har också arbetat en del med ”kändisar”? -Ja, framförallt med extensions. Under några år kom Linda Lampenius med jämna mellanrum till mig i Mjölby för att få Simply Hair i håret. Linda är en mycket kul och enkel person med stor ödmjukhet och hon bar för det mesta på ett fodral som visade sig innehålla hennes Stradivarius (värd cirka 2,5 miljoner) och den lade hon lite varstans hemma hos oss. Tyvärr för mig så klippte hon sig sen i en kort page. Sedan har jag arbetat en del med Carola som också använde sig av Simply Hair, fast med Magotekniken, och det var speciellt mycket arbete runt programmet ”Så mycket bättre”. Det har varit kul upplevelser.

Som jag nämnde tidigare känns det som att Pernilla gör allt på samma gång. Familj, fulltidsarbete med Keune och som om det inte räcker äger och driver hon Fitness 4 You.

Berätta om Fitness 4 You! -Under några år arbetade jag ibland extra som instruktör på ett litet gym här i Mjölby, men det var ingen speciellt bra affär för dem som drev det. Jag trodde dock att med förändringar skulle det kunna fungera, så 2010 köpte jag det. Det gick efter ett tag bättre och jag såg att det skulle gå att utveckla ytterligare, men inte i de lokaler vi hade. Därför slog jag till direkt när jag hittade denna lokal och här startade vi i december 2013.

Här är ju enormt stort? -Ja, nu har vi 1 200 kvadrat fördelat på två våningar med alla typer av träning och förutom salongsdelen och receptionen är resten gym.

Friskt vågat alltså. Måste vara en enorm investering? -Förutsättningen för att jag skulle våga var att hyresvärden ställde upp och han har varit fantastisk hela tiden. Sen kan man ju inte köpa all den utrustning vi har, för så mycket pengar har man inte. En del äger vi, men det mesta leasar vi.

Hur mycket arbetar du själv med Fitness 4 You? -Möten med personalen och ett och annat pass. Min styrka är att jag är bra på att delegera och få människor med mig och det tror jag alltid är det viktigaste. Om inte alla vill åt samma håll fungerar det inte. Vi har 36 stycken på avlöningslistan och även om de är timanställda är det många som skall ledas och motiveras.

Hur många är det som tränar här? -Vi har 800 medlemmar. Man måste vara medlem för att få träna. De flesta som tränar här är mellan 16 och 45 år och därför är fem av de anställda barnpassare, så föräldrar kan få möjlighet att träna.

Hur hinner du med allt? -All administration har jag lämnat bort som tur är och det gör att jag inte behöver lägga så många timmar.

Du har ju också en salong i lokalerna, hur många är ni där? -Där arbetar jag ingenting, men jag har två anställda och vi söker ytterligare en frisör dit.

Ja, som att detta inte räcker så har Pernilla och hennes man Erik (som är anställd som PT på gymmet) också ett stort hus med två hyreslägenheter att ta hand om.

Hur hinner du allt? -Jag har lärt mig att vara strukturerad och kan jag bara få lite mikropauser, så är jag i full gång igen. Jag gå upp 04.50 varje dag och då tar jag mig till gymmet och tränar. Detta hinner jag även dagar jag skall ut och resa. Jag har tvingat mig att bli morgonpigg helt enkelt.

Har du något mer du hinner med? -Nej, inte förutom barnens fritidsaktiviteter.

Är det något mer du är sugen på att göra? -Det skulle väl vara att arbeta utomlands ett tag, men det är helt omöjligt rent tidsmässigt under några år framåt.

Ja, man känner sig lite som en slöfock när Pernilla berättar om sina dagar, men samtidigt är det inspirerande att få tankar på att ingenting är omöjligt, om man bara planerar väl och delegerar bra.

Text och foto: Jörgen Edström