Tillbaka

Möt Roger Svensson

mirror_nr_4_2016-55

Roger Svensson är längst till höger i bild.

 

Väldigt många av er i frisörbranschen vet vem Roger Svensson är, men ännu fler vet det inte och därför vill Mirror ge er en presentation av honom.

Roger har ett oerhört engagemang för sina kunder, sitt företag, tävlingsverksamheten och en massa andra uppdrag. Gemensamt för dessa olika engagemang är att allt rör frisörbranschen.

Var startade detta frisörintresse? –Jag gick en blandad utbildning där man var tvungen att ha ett kontrakt med en salong för att komma in på yrkesskolan. Jag hade tur att Rune som jag var hos lade ner mycket tid och arbete på att jag skulle lära mig rätt, vilket tyvärr inte skolan klarade av. Efter utbildningen blev det lumpen och sedan började jag arbeta på en annan salong där jag senare blev en av tre delägare till två salonger, men efter några år köpte jag ut dem från en av dem som låg i Ekholmen i Linköping.

Du har haft flera salonger efter det? –Ja, några stycken har det blivit. 1984 öppnade jag Studio 22 i Domus City med fem frisörer och senare blev det en salong till och nu var vi åtta anställda. När jag träffade Anneli Palmgren 1986 hade hon en salong i Motala och där öppnade vi ytterligare en. Dessa två slog vi senare ihop till en och 1988 öppnade vi Studio Hair Art i Mjölby. Totalt fem salonger med 55 anställda och under denna tid arbetade Anneli och jag en hel del för L’Oréal, där vi vid den här tiden var deras största kund.

Idag driver ni endast en salong? –Ja, vi började sälja av efterhand och då mest till vår personal. Vi flyttade till en nybyggd salong i Gränden i Linköping 2009 och var kvar där till hela gallerian skulle byggas om och vi fick en felaktig uppsägning. Det löste sig efter förhandlingar och vi fick tolv månadshyror i kompensation. Och nu fick vi äntligen de lokaler vi velat ha på andra våningen i gamla Rådhuset i Domarens dåvarande bostad. Nu är vi åtta anställda på en salong, vilket känns bekvämt.

TÄVLINGSVERKSAMHET
När föddes ditt brinnande intresse för detta med tävlingsverksamhet? –På sextiotalet var detta med tävlingar det största som fanns och det anordnades olika regionala tävlingar hela tiden med uttagning för att få delta i Frisör-SM. Östergötland hade många som tävlade men vid ett Götalandsmästerskap i Motala var jag den ende östgöten som gick vidare till SM. Det var nog min största framgång. Efter några år kom en massa annat in i bilden och eftersom detta med att träna tog så mycket tid så tappade jag väl lusten. Däremot har intresset funnits där hela tiden och så småningom hittade jag tillbaka och då först som internationell domare, vilket föranledde en del i branschen att kritisera valet av mig. Mitt första uppdrag var vid VM i Tokyo och då var jag också ansvarig för uttagning av det svenska laget.

Jag har kollat lite på hur mycket du rest i tävlingssammanhang? –Ja, det har varit mängder av resor under åren och jag är glad att jag fått besöka alla dessa länder och träffat alla dessa människor i olika sammanhang. USA, Japan, Korea, England, Tyskland, Italien, Ryssland och Frankrike bland annat, och flera av dessa har jag varit i flera gånger. Sverige hade under många av dessa år fantastisk framgång, framförallt på juniorsidan. Tyvärr beslöt sig SFF för att gå ur världens största organisation OMC vilket gjorde att all tävlingsverksamhet upphörde. Detta var ett riktigt dåligt beslut och under flera år fanns ingen verksamhet alls i Sverige. 2007 tyckte Anneli, Joakim Roos och jag själv att vi var tvungna att göra något åt det så vi startade Hair Sweden och skrev själva ett kontrakt med OMC. Detta ger svenska frisörer möjligheten att tävla internationellt igen, samt att vi har tillgång till hela deras utbildningsprogram. Vi har nu träningsgrupper som tas ut från de bästa treårs-eleverna och idag är det tre olika grupper som tränar för att kvala in i frisörlandslaget och därigenom kunna tävla på EM och VM. Dessutom kan man där kvalificera sig för Euroskills och Worldskills. Vi drev även Worldskills själva från 1999 fram tills 2005 då vi äntligen fick SFF att gå in som medlemmar och i samband med det byttes jag som huvudansvarig ut mot någon annan.

Det verkar som att det inte varit helt lätt i samarbetet med SFF? –Nej, ibland har jag undrat hur de tänker. De är ju ändå den organisation som skall vara drivande och se till branschens framtid och där är alla tävlingar och träningar så viktiga för att höja kunskapsnivån.

STARK UPPLEVELSE
–En väldigt stark upplevelse och ett minne som etsat sig fast i mig var den 11 september i Korea, fortsätter Roger. –När vi kommer till hotellrummet och på TV:n får se flygplan som flyger in i World Trade Center i New York. Vi byter kanal då vi tror att det är en film, men samma sak var det på alla kanaler och då förstår vi att det hänt på riktigt. Dagen därpå var det invigning av Worldskills med inmarsch av samtliga länders deltagare och när truppen från USA tågade in ställde sig samtliga i publiken upp och applåderade under en lång stund. Då förstår man ännu mer vikten av internationella utbyten, att knyta kontakter och få vänner från andra länder. Jag är oerhört tacksam att få vara en liten del av detta och ha chansen att lotsa unga människor in i den världen.
–Både Anneli och jag har vid flera tillfällen varit inbjudna till olika länder för att assistera dem vid deras träningar och jag har fått hålla juryutbildningar för nybörjare på flera platser.

Det finns så mycket Roger gjort i tävlingshänseende runt om i världen och han har kommit dit på egna meriter, trots att han många gånger känt sig motarbetad av olika människor i Sverige. Detta tyder på ett stort och genuint intresse för att se andra växa och utvecklas och ett brinnande intresse för kunskap som ett vapen i en allt mer hårdnande konkurrens.

Roger har tillsammans med Carina Ladow skapat regler för skoltävlingar och har tillsammans med de andra två i Hair Sweden helt ideellt arbetat i snart tio år för att träna unga vetgiriga frisörer och dessutom lett dem till fantastiska framgångar. Detta gör bara en person som brinner för kunskap och för att andra skall lyckas. Roger har varit president i IAHS som är en sammanslutning av internationella skolor mellan 2013–2016, vilket också inneburit en massa resor och möjligheter att få massor av andra att ta del av vikten av bra utbildning.

Berätta gärna om de första internationella tävlingarna i Kreml i Moskva? –Det var VIP-entré på flygplatsen, ingen passkontroll, champagne, limousine med poliseskort till hotellet och när vi åkte hiss stod det beväpnade vakter på varje våningsplan. Tävlingens beskyddare var dåvarande presidentfrun Jeltsin, som vi sedan fick dinera med på Jeltsins jaktslott, som även var en lyxrestaurang.
Roger har också varit president för ICD i Sverige mellan 2006 till 2013. Här blev det också mycket internationella uppdrag som att sitta i kommittén för utbildning, som blev starten för Guillaume young intercoiffure. 2007 fick Roger tillsammans med Joakim Roos hålla seminarier och en visning på ett av Kinas största universitet. De blev också intervjuade av den lokala TV stationen med tittarsiffror på uppemot 200 miljoner. En fantastisk upplevelse som jag fick dela med Anneli.
Roger har fått en del utmärkelser genom åren varav en är Guldkammen. Från OMC founders member Prestige club. Han har blivit invald i Hall of Fame OMC bland annat och även från ICD fått Knight Award. Dessutom blivit inbjuden till mängder av uppsatta personer som Islands president, Frankrikes inrikesminister, Berlins borgmästare, för att nämna några.
–Detta visar att vårt yrke har ett mycket gott anseende och status utomlands och man kan undra varför det inte kan vara så i Sverige, förklarar Roger.

Under vårt samtal kommer vi in på detta med utbildningar och här är vi överens om att utbildningarna måste förändras radikalt om vi skall kunna höja statusen i vårt yrke. Vi kommer också in på detta med hur olika salonger försöker lyckas genom att hålla igen på priser och på kvaliteten, vilket Studio 22 verkligen är motsatsen till. Där kostar det, men där försöker man också hålla en hög kvalitet.

Jag hoppas ni nu känner Roger Svensson lite bättre och jag kan berätta att han lever tillsammans med Anneli Palmgren och Olga. Hans stora intresse vid sidan om allt som har med frisör att göra är att måla tavlor och han har haft några utställningar. Mer av detta kommer det att bli framöver då det blir lite mer tid.

Text: Jörgen Edström
Bilder: Roger Svenssons privata

 

mirror_nr_4_2016-53

mirror_nr_4_2016-54

mirror_nr_4_2016-52