Tillbaka

Makeup på Björn Axén

Björn Axén Academy har utökat både sina lokaler och sina utbildningar med en komplett makeuputbildning, samt med olika påbyggnadskurser!

©Anna_2016-03-10__F2A1379

I januari drog det igång för de första eleverna på Björn Axéns nya makeuputbildning. Den är på heltid under tio veckor och klarar man alla delprov samt slut-provet har man ett SEYF-branschgodkänt diplom och bär titeln Makeupartist.

När jag besöker utbildningen högst upp på Birger Jarlsgatan i Stockholm är det full fart i lokalerna. Det är närmare 200 personer på plats om man räknar ihop aktiviteterna på frisör- och makeuputbildningen samt all prepp inför Guy Tangs visning som också huserar på akademin. Helén Pellbäck, utbildningsansvarig på skolan, berättar att det alltid händer en massa spännande saker där. Fotograferingar, inspelning av tutorials och förberedelse inför olika visningar – förutom all aktivitet med de olika utbildningarna. Så det är mycket rörelse i de här lokalerna. Jag blir visad in till den nybyggda delen där det pågår makeup på modell just denna dag. Moodboarden visar bland annat dramatiska ninjamakeuper.

©Anna_2016-03-10__Q8C2677

Jessica Jarmteg (till höger), utbildningsansvarig för makeup.

Jessica Jarmteg som ansvarar för makeuputbildningen har själv jobbat som makeupartist i 20 år. Både som frilans för Stockholmsgruppen och drivit utbildningen på Face Stockholm. Hon har även jobbat mycket på TV4 och har därmed en bred kunskap inom de flesta områden. När hon fick frågan av Björn Axén-teamet om hon ville ta hand om deras makeuputbildning var det enkelt att svara ja. “Jag har jobbat en hel del med Peter och Johan genom åren och har kompletterat mig med hårutbildning här på akademin så jag känner väl till skolan och Björn Axén.”

Helén, berätta om tankarna kring att bredda er utbildningsverksamhet med makeup? –Tanken har funnits länge eftersom vi jobbar med skönhet och makeup på salongerna och på våra visningar. Sedan har vi fått frågor om det från elever och kollegor och nu när vi är igång känns det väldigt självklart. Det var ett naturligt steg för oss.

Jessica, du har fått fria händer att sätta ihop kursplanen på den här nya utbildningen. Finns det något som branschen saknar som du har värnat lite extra om att få med? –De flesta makeuputbildningar jobbar bara med ett enda märke och här har jag valt att jobba med flera för få en mer komplett kunskap. Vi jobbar till exempel med Pür Cosmetics, MAC och Anastasia.
Sedan har jag valt lärare och föreläsare som har en fot i verkligheten och är aktiva som frilansare. Bland annat Frida Selkirk som lär ut manikyr, Linda Hallberg som är skönhetsbloggare, och andra föreläsare som är nischade på olika områden.
Vi har även lagt till tre lite kortare utbildningar som är till för frisörer. En i brudmakeup, en i mode/trend och en i fotomakeup. Dessa utbildningar är på 20 timmar. Där behövs lite förkunskaper som frisörer ofta har. Utöver det har vi även de skräddarsydda utbildningarna där vi tar oss ut till salongerna istället. För större salonger är det ofta ekonomiskt fördelaktigt att vi tar oss till dem istället för tvärtom.

De flesta makeupartister frilansar och är egna företagare. Har ni även med ekonomi och hur man driver företag i utbildningen? –Ja, vi går igenom etik och moral, starta eget och hur man marknadsför sig. Vi har föreläsare och agenturer här som berättar om dessa viktiga delar. Både frisörer och makeupartister jobbar ju med tystnadsplikt och det är också en viktig del av utbildningen som man får med sig. Vi som har jobbat länge i branschen har sett folk få lämna den för att de inte kunnat hantera dessa bitar på ett proffsigt sätt. Vi går också igenom hur det fungerar att jobba med andra yrkesgrupper, som fotografer och stylister. Ett av de sista momenten i utbildningen är att ta bilder till sin portfolio och då samarbetar vi med Stockholmsgruppen.

Journalister idag förväntas kunna både fotografera och skriva då det är för dyrt att sända ut två personer. Går det åt samma håll för frisörer, att klara av flera discipliner? –Ja, speciellt på de mindre frilansjobben, där vill ofta uppdragsgivaren att man kan både hår och makeup. På de större uppdragen är det uppdelat. Har man gått makeuputbildningen hos oss har vi lagt påbyggnadskurser för hårstylist direkt efter för att smidigt kunna avancera vidare, förklarar Jessica.

Blir det mer och mer makeupuppdrag även på salonger? –Ja, det ökar. Det handlar om att kunna erbjuda helheten, till exempel till brudar inför bröllop och andra festligheter. Det är många kunder som tar för givet att den möjligheten finns, berättar Helen. Sedan märker jag när vi är ute på uppdrag med skolan, som till exempel Grammisgalan, hur bra det var nu när vi kunde ta med eget makeupteam. Vi har ofta fått frågan om både styling och make och äntligen kan vi säga att vi tar hand om hela uppdraget.

Jessica, är frisörer duktiga på makeup? –De är väldigt duktiga måste jag säga, för de har redan det kreativa i sig och ser helheten. När frisörer kommer till makeuputbildningen har de redan en riktigt bra grund i och med att de redan kan färglära.

Text & foto: Anna Lu Lundholm

 

©Anna_2016-03-10__Q8C2414

©Anna_2016-03-10__Q8C2437

©Anna_2016-03-10__Q8C2432

©Anna_2016-03-10__Q8C2417

©Anna_2016-03-10__F2A1421

_MG_5350

©Anna_2016-03-10__F2A1362

©Anna_2016-03-10__Q8C2409

©Anna_2016-03-10__Q8C2427

©Anna_2016-03-10__F2A1438

©Anna_2016-03-10__F2A1433

©Anna_2016-03-10__F2A1460

©Anna_2016-03-10__F2A1447