Tillbaka

Landslaget, med stora ambitioner!

©Anna_2016-03-06__F2A0941

Många frisörer skulle behöva ha en del av den vilja och ambition som tjejerna i vårt landslag för frisörer har. Då skulle hela branschens kunskap lyfta rejält. Dessa ambitiösa ungdomar arbetar först full tid och tränar sedan lika många timmar varje vecka och detta för att vara så förberedda det bara går inför årets största händelse. VM för frisörer i Seoul i Sydkorea 27–29 mars.

Mirror är med en av alla dessa söndagar då alla är samlade för en lång dags träning på NOVO i Stockholm. Här finns ett senior- och ett juniorlag, där det inte skiljer alltför många år mellan alla. De har en otrolig samman-hållning där alla stöttar och hjälper varandra och det märks att något stort närmar sig för alla är riktigt på tårna. Sverige kommer att tävla med helt nya stilar som verkligen tänjer på gränserna, men ändå håller sig inom regelverket.

 

EN PRESENTATION AV SENIORLAGET

©Anna_2016-03-06__F2A0846

Chriss Berner har varit med under ganska många år nu och haft stora framgångar i Sverige, Europa och ute i världen, liksom hennes lagkamrater. Chriss äger NOVO där också tre av de övriga tjejerna i laget arbetar.

Berätta lite om tävlandet? –Jag är så tacksam för att jag fått vara med och uppleva allt. Tävlingarna kräver enormt mycket träning och det har gjort mig till den jag är, både i mitt yrke och privat. Det har fått mig att känna att jag verkligen kan någonting riktigt bra. Detta vill jag fortsätta med och att just min salong är ett centrum för träningar, det är som en dröm som blivit sann.

Och VM, vad tror du om det? –Så som vi tränar, uppemot 40 timmar i veckan, så är det klart att vi siktar på GULD!

 

©Anna_2016-03-06__F2A0787

Emma Ekman har också en bra meritlista och har flyttat till Stockholm från Uddevalla för att arbeta på NOVO och kunna träna tillsammans med de andra varje dag. –För mig har tävlandet betytt så otroligt mycket på alla plan. Jag har lärt mig att genom hårt arbete, kunskap och stor målinriktning, kan man nå långt och att allt slit till slut lönar sig. Jag har fått resa och fått vänner för livet. Jag har mött människor som lyft mig och jag vill fortsätta utvecklas. Målet är att fortsätta på salongen, med tävlandet och med utbildningar i Sverige och utomlands. Men först just nu – all in för GULD

Malena Williamsson bor kvar i Borås och arbetar på Youniqe studio. –Egentligen hamnade jag i frisörbranschen av en slump. Det enda jag från början visste att jag ville arbeta med var något kreativt och konstnärligt. Nu har jag blivit kär i detta yrke. Tävling och träning har gett mig så otroligt mycket självförtroende och även en ny identitet. Jag vill fortsätta att utvecklas. Träna, tävla och i framtiden göra visningsjobb och framförallt vill jag inte stanna upp och vara nöjd. Självklart hoppas jag på GULD ihop med mina lagkramrater.

 

©Anna_2016-03-06__F2A0724

Hillewi Gottfridsson är också inflyttad till Stockholm och NOVO från Torsås. Hon är då och då med på TV4 för att visa hårmode. –Jag visste tidigt att jag ville arbeta med hår och makeup och att arbeta med människor, vara social och kreativ skulle vara rätt för mig. Vi alla lever hår. Arbetar med kunder heltid och tränar lika många timmar på fritiden inför VM och detta ger en stor kunskap och förståelse för hår. Det är utvecklande för teknik, form och stil. Att vara en i ett lag har hjälpt mig att ta kritik och att be om hjälp. Vi peppar varandra och vi har verkligen vinnarskallar och det kan leda långt. Vi vill ha med oss GULD hem!

 

©Anna_2016-03-06__F2A0957

HAIR SWEDEN

Hair Sweden bildades 2008 av Roger Svensson, Joakim Roos och Anneli Palmgren och anledningen till detta var att de ville få igång tävlingsverksamheten i Sverige igen. Den hade under ett antal år legat nere och är verkligen något som behövs för att höja kunskapen i branschen.
Hair Sweden har kontraktet med OMC som är den organisation som äger och styr all godkänd tävlingsverksamhet världen över. Hair Sweden har därigenom rätten till deras olika tränings- och tävlingsprogram. Roger Svensson vill gärna genom Hair Sweden tacka L’Oréal i Sverige för allt stöd genom åren och i tävlingssammanhang även Pivot Point, SFF och SFLF.

En egen tanke är att egentligen borde alla leverantörsföretag hjälpa Hair Sweden i deras helt ideella arbete med att få fram så många duktiga frisörer. Det är nämligen det som för frisörbranschen framåt, vilket gynnar alla.

 

DET HÄR ÄR JUNIORLAGET

 

©Anna_2016-03-06__F2A0699

Julia Siira är en av tjejerna på NOVO och hon är en tjej som väldigt ung älskade scenen från ”En prinsessas dagbok” där hon blev helt omgjord genom hår och smink. –Den scenen påverkade nog tidigt att jag ville bli frisör. Jag älskar att få vara kreativ och hjälpa kunder till sitt vackraste jag. Tävlandet betyder allt. En fantastisk hobby som gett självförtroende och kunskap som gör att jag kan säga att jag är en fantastisk frisör idag. Jag vill fortsätta att utvecklas och jag är övertygad om att vi juniorer tar GULD!

 

©Anna_2016-03-06__F2A0663

Danielle Kanetoft kommer från Kungsbacka och Elite by Ulla-Britts hårdesign och hon har alltid älskat att arbeta med hår. –Att få vara med och tävla har betytt massor för mig. Det är det roligaste jag vet och jag älskar hur mycket det utvecklar mig som frisör och person. Jag vill absolut fortsätta med att träna, tävla och utvecklas. Med först skall vi till Seoul och ta GULD!

 

©Anna_2016-03-06__F2A0671

Olivia Jonsson bor i Luleå och är mer eller mindre uppvuxen på mammas salong Annelis Hårdesign. –Jag har sedan jag var liten varit kreativ och tyckt om att arbeta med händerna. Alla tävlingar har betytt så mycket för mig och kicken man får är så himla häftig. Jag är en tävlingsmänniska, så jag vill alltid vinna, men allt tränande gör att man är en vinnare oavsett. Detta är mitt första VM och jag tror och hoppas vi alla kommer att ta medaljer, men målet är GULD!

Joakim Roos
Alla tjejerna är noga med att tacka alla de lärare, föräldrar och kollegor de fått så mycket stöd från. De uttrycker också stor tacksamhet till Hair Sweden för möjligheten att få tävla. När det kommer till vem som betytt mest för deras utveckling kommer svaret unisont – Joakim Roos!
”Joakim har ett enormt stort inflytande på mitt liv.”
”Joakim Roos. Min största idol. Han är som Bruce Springsteen för mig, lika cool och duktig.”
”Joakim har lärt mig så mycket, samt att han lyfter och peppar.”
”Joakim, våran mästare. Kungen av hår.”
”Joakim är magisk. Att träna med honom är helt fantastiskt.”
”Han har tagit frisörkunnandet till en helt ny nivå.”
”Joakim är en fantastisk frisör och inspiratör.”

 

©Anna_2016-03-06__F2A0754

Efter dessa ord passar det bra att fråga Joakim lite om de nya frisyrerna som lagen skall tävla med i Seoul.

Berätta lite om dina tankar när du skapade de nya stilarna? –Det hela började med ett helt annat event om kreativitet och mode som skulle hållas i Tokyo. Detta blev även en kurs i Taiwan om just kreativitet till mode och om att ta inspiration från andra områden och översätta till vårt medium, hår. Det som blev avantgardistiska inslag i modet vart supercoolt. Jag tänkte genast att detta måste man kunna överföra till tävlingens konstart i Creative & Hair by Night. Det jag verkligen vill få fram blev något riktigt annorlunda som sticker ut men ändå betraktas som väldigt vackert och följsamt. Så det här med att blanda klassiska och djärvt nya saker i ett är alltid spännande och eklektiskt i sitt utseende.
Sedan det viktigaste med att skapa detta är ju lyckan att få ha ett team som verkligen kan utföra dessa stilarter till millimeterprecision och estetik, och det har vi verkligen med hela VM-gänget.

Hur tror du dessa bidrag kommer att tas emot internationellt? –Först eller sist! Sedan hoppas man ju alltid att de som dömer ser skönheten och tekniken i det som har presterats, men man vinner inget om man inte vågar riskera något. Bidragen har alla element som ska finnas i en teknisk tävling så även om vi inte vinner så kommer detta att kommas ihåg med besked, det är helt klart.

Några ord om dessa ambitiösa tjejer? –Om det här gänget skulle man kunna säga spaltmeter, det är helt klart!  Förutom att alla har en vilja och tävlingsnerver av stål så är det ju inget någon av dom har fått gratis direkt. Alla har dom lång erfarenhet av att tävla och det ger ju en enorm styrka mentalt och naturligtvis en väldigt stor teknisk kunskap. Men framför allt så är det deras gemensamma inställning till att ta tag i och lösa problem på ett beundransvärt positivt sätt. Det måste man göra, för varje del av ens utveckling är en process och förstår man den resan så har man kommit väldigt långt och det har det här gänget verkligen gjort.

Text: Jörgen Edström
Foto: Anna Lu Lundholm

 

©Anna_2016-03-06__F2A0910©Anna_2016-03-04__Q8C0787 ©Anna_2016-03-04__Q8C0793 ©Anna_2016-03-04__Q8C0814