Tillbaka

Keune Haircosmetics

– ett väldigt stort familjeföretag.
Ett helt familjeägt företag som sedan 1922 drivits av Jan, George Sr och George M Keune.

Varför skriver jag då om detta? Jo, som alltid är det av största vikt att lära känna alla delar av vår bransch: såväl salonger, skolor som leverantörer i Sverige. Men det är också av stort intresse att få en inblick i varifrån många av våra produkter och frisyrkollektioner kommer. Det är därför Mirror hela tiden är på resande fot, i Sverige såväl som i andra länder. Det var också därför jag med glädje, tillsammans med 40 andra frisörer, åkte till Holland och två dagars inspiration på Keunes imponerande anläggning i staden Soest.

Först fick vi alla chansen till en guidad rundvandring genom hela anläggningen. Här fanns labbet och själva tillverkningen, där varje nytillverkad nyans fyller en eller två enorma behållare. Det var väldigt intressant att följa alltihopa, från grundingredienserna till färdig produkt, och då inte minst själva förpackningsdelen. Trots att allt såg ut att gå i ett rasande tempo hann maskinen med att kontrollväga alla färgtuber, få in rätt bruksanvisning och få rätt text och nummer på kartongen. För mig, som kan betecknas som opraktisk, är det imponerande hur någon kan tänka ut dessa maskiner samt få dem att verkligen fungera.
För att få vistas i denna miljö var alla tvungna att ha skyddsrockar och huvudbeklädnad och dessa fick sitta på även då alla frisörer fick göra sitt eget schampo.

Keune startades alltså 1922 i Amsterdam av en ung kemist vid namn Jan Keune. Från början hade han som mål att få fram en permanentvätska och 1927 kunde han äntligen börja sin egen produktion av en sådan. Företaget fortsatte att utvecklas genom framtagandet av egna nya produkter som man själva tillverkade.

Efter att sonen George tagit över flyttades verksamheten till sex gånger så stora lokaler. 1995 stod de moderna lokaler man i dag huserar i klara. Efter en utbyggnad för ett par år sedan förfogar man över 30 000 kvadratmeter och här kan man tillverka allt utom sådant som kräver tryckbehållare. Sådant måste i Holland vara helt skilt från bebyggelse. Den fabrik man har idag vilar på en konstruktion där det finns vatten under hela byggnaden, för brandsäkerhetens skull. Allt detta är hypermodernt och till största delen designat av George Keune själv.

Socialt ansvarstagande

En väldigt viktig grupp medarbetare hos Keune är drygt 20 stycken personer med mindre förståndshandikapp. De arbetar vid en egen station, hela tiden under professionell ledning, helt i sitt eget tempo och efter sina egna förutsätt- ningar. Alla är verkligen en del av Keune och alla är stolta över det. Det ser man när alla anställda i fabriken tar lunch och man gör det verkligen tillsammans. Under de år Keune tagit detta sociala ansvar har både denna grupp och alla andras beteende förbättrats på företaget.
Idag pratas enbart om att det skall vara miljövänligt, men människovänlighet är i min värld viktigare.

Keune ägs fortfarande helt av familjen och vd är fortfarande en åttio år ung George Keune. Hans son George M Keune är vice vd och exportchef, vilket säkert kräver sin man, då man har egna kontor i sex länder och exporterar till 60 länder.

Alla tillresta svenska frisörer fick ta del av ett riktigt ambitiöst program och detta trots att de var det enda av flera länder som var där. De övriga satt fast på grund av askan i luften. De som inte kom fram missade två dagar fyllda av inspiration och utbildning.

Keunes internationella team gjorde under två halvdagar visningar och clinics med bland annat de nya kollektionerna, allt under ledning av Gaby Bolwerk. Tycker personligen att de var enormt duktiga, informativa och inspirerande. Under de fullspäckade dagarna hann också Keune Sverige med lite utbildning och information under ledning av Pernilla Carlsson, som är utbildningsansvarig i Sverige.

Detta var ett för mig och för övriga deltagare intressant besök hos Keune och flera av dessa bokade sig direkt för nästa års resa.

Här skulle min resa fortsatt till Bologna och Cosmoprof, men det satte askan från Island stopp för, vilket gav mig möj- ligheten att spendera ytterligare två dygn med denna trevliga grupp frisörer, nu i Amsterdam. En fantastisk stad som ger många intryck och det kunde blivit ett bestående minne. Men det som kommer att följa med mig är den spänning som hela tiden låg över oss alla. Skulle vi komma hem och framförallt när? Jag mötte folk från hela världen som satt helt fast, de kunde inte ta sig någonstans. Alla bussar och tåg var full- bokade dagar framöver och alla hyrbilar uthyrda. Jag fick på nära håll se hur Richard Mårtensson och Stefan Tanzborn slets mellan hopp och förtvivlan när de försökte få hem 40 frisörer till Sverige. Efter en dag och säkert 100 samtal blev det sagt att alla skulle hämtas nästa dag klocka åtta på morgonen och då påbörjades en lång resa som slutade drygt 20 timmar senare för dem som skulle till Stockholm. Jag är glad att denna resa skedde tillsammans med frisörer, för positivare människor finns inte och därför gick tiden snabbt.

Med tanke på hur länge folk blev kvar i Bologna är jag glad att jag blev kvar i Amsterdam och tacksam mot Keune att jag kom hem till Sverige.

Text: Jörgen Edström