Tillbaka

ITVA i Madrid

Denna stad var för mig en ny upplevelse och en mycket trevlig sådan. Tre och en halv miljon personer trängs i denna stad, som sedan 1606 varit Spaniens huvudstad. Madrid ligger mitt i Spanien på 660 meters höjd över havet och staden var till stora delar helt sönderskjuten när spanska inbördeskriget var över 1939, men har på ett varsamt sätt byggts upp igen.

Det som möter besökaren är alla dessa stora paradgator med massor av träd och grönska överallt. Museer värda besök är bland annat Prado-museet och Centro Cultural Reina Sofia. Paradgatan heter Paseo del Prado och vill man ha bra shopping och massor av restauranger tar man sig lätt till Gran Via. Det gamla Madrid hittar man i La Latina-kvarteren och för oss fotbollsnördar finns det nästa alltid en match att titta på med Real Madrid, Atletico Madrid eller Getafe CF, alla i La Liga. Madrid kommer helt klart att få fler besök av mig.

I denna stad samlades alltså över tvåtusen frisörer från runt om i världen för att ta del av Young Talent & Color Award och de nya trenderna som presenterades. För oss som räknas till press blev det en extra dag fylld med de nya trenderna och en hel del nyheter som är klara att lanseras. Någon av dem är riktigt intressant, men jag har fått lova att inte skriva om detta, då lanseringen i Norden ligger längre fram. Och eftersom jag är en lydig man, får det bli så. Trots detta var det en av de mest intressanta pressdagar jag haft tillfälle att närvara vid.

Själva Trend Vision Award är en fantastisk upplevelse och årets genomgående tema var The Sound of Color och man kan väl påstå att det hänt en del sedan Franz Ströher startade sitt Wella 1880.

Hur mycket Trend Vision Award betyder för unga frisörer kunde vi uppleva när de fyra nya trenderna presenterades med fyra olika shower. Desibel presenterades av Sassoon med Mark Hayes, Fusion av Dimitriy Vinokurov, Echo av Alex Ferrer och Allegra av Cyrill Burne. Cyrill vann det första Young Talent för exakt tio år sedan och nu hade han sin egen show vid detta event, bra jobbat!

En riktigt fantastisk visning gjorde Alex Ferrer och vi kommer längre fram att ha en artikel om honom och likaså kommer vi att ha en med Eugene Souliman och Josh Wood.

Runt 90 deltagare från mer än 50 länder var med och tävlade i de två kategorierna, Young Talent och Color. Stilar och färger skall någonstans ha hämtat inspiration från någon av de fyra trenderna som Eugene och Josh presenterade förra året. Enligt vad Eugene sa till mig har standarden på tävlingsbidragen blivit bättre för varje år och just detta år var det riktigt svårt att utse vinnarna. Det är kul att få se alla dessa tävlande från hela världen och se hur olika de tolkar dessa stilar, de skiljer sig verkligen åt.

Emma Ekman från salong Munken i Uddevalla tävlade i Young Talent och om man skulle döma av hur fotograferat hennes bidrag var hoppades man på medalj. Detsamma gällde Patricia Hillhammar från Elite by Ulla-Britts hårdesign i Kungsbacka. Patricia tog dock en bronsmedalj i kategorin Color Award. Stort grattis! Vann gjorde Kina i Young Talent och Kanada i Color. Ett löfte gav högste chefen Adil Mehboob-Khan och det var att ITVA kommer att fortsätta varje år i framtiden och nästa år blir det i Tyskland, där allt startade för tio år sedan. Nedan kan ni se en massa bilder från detta event.

För mer, gå in på www.wellatrendvision.com

Text & foto: Jörgen Edström