Tillbaka

I Barcelona med Keune

18–21 september samlades 50 svenska frisörer för att uppleva några välfyllda dagar i Barcelona, en alltid lika trevlig stad att besöka och med sevärdheter så fort man vänder sig om. Detta är en inspirationens stad.


Keune är ett känt märke från Holland som har varit familjeägt i flera generationer. Keune marknadsförs och säljs i Sverige av Lombard, som är ett familjeägt företag i fyra generationer. Nu har de startat ett samarbete med Artero, som är ett familjeägt företag i fjärde generationen. Visst låter det som en gemensam nämnare!
Artero startade 1909 med att tillverka verktyg till fårklippning. Det är fortfarande klippverktyg det handlar om och idag är de ledande i Spanien på saxar för frisörer. I Arteros lokaler fick vi alla dag ett ta emot inspiration från Vicenc Moretó, en fantastisk barber (i andra generationen naturligtvis). Vicenc är idag Spaniens hetaste barber och när han inte reser runt med visningar och workshops finns han på sin barbershop mitt i Barcelona på Carrer de Joaquin Costa 51. I Spanien är mäns hår och skägg något som är riktigt hett just nu, precis som här i Sverige. Vincenc visade med stor skicklighet tekniken han använder i sitt arbete med både hår- och skäggklippningar och han förmedlade en massa tips på ett riktigt pedagogiskt sätt.

Eftersom jag för tillfället är helt inne i detta med barbers sitter jag ner med Vicenc för några frågor.
Vad anser du behövs för att bli en duktig barber? – Tre saker är viktigt: 1. Först behöver du en bra lärare. 2. Man måste ha rätt attityd, att verkligen vilja. 3. Sen måste man träna och återigen träna för att bli duktig. Stämmer dessa saker så har man världens bästa yrke.
Förklara för alla vad den stora skillnaden är mellan att arbeta med damer och herrar? – Det är två helt olika tänk. När det gäller män så bygger allt på en maskulin form och på klippningen. Här kan man inte förlita sig på styling.
Jag ser att du arbetar med olika saxar hela tiden? – Jag tycker det är lättare att arbeta med 7-tums, som är lite hårdare, runt om och med 6-tums lite mjukare i håret.

Eftermiddagen var vikt åt Hector Carvajal, som visade olika stylingtekniker. Dag två fick vi ta del av Keune Trend Collection av Pernilla Carlsson och det innehöll såväl klippningar som styling och uppsättningar, vilket alla uppskattade. Dessutom visades hair extensions av Anna Lundeberg med SimplyNatural och fastsättningssystemet Mago och här var det hands-on för alla deltagare.
Snabbt vidare till Raffael Museum of Barber. En upplevelse jag önskar alla andra att få ta del av och vill ni ha adressen får ni vända er till Lombard. Frisörhistoria från dåtid till nutid som är oerhört intressant.
Ett stort tack till Keune Sverige för riktigt trevliga och inspirerande dagar i Barcelona!

Text & foto: Jörgen Edström