Tillbaka

Hårersättning

Beyonce använder PerukAlla känner vi någon som har, har haft eller kanske borde ha en peruk eller hårersättning. Anledningen till behovet kan vara av skiftande karaktär. Ålder, ärftlighet, sjukdom eller medicinering kan göra att man tappar fler hårstrån än vad som växer ut igen.

En människa har mellan 90.000 och 180.000 hårsäckar. Ett hårstrå växer cirka en centimeter i månaden och normalt tappar man 100 till 150 hårstrån om dagen. Detta har i normala fall ingen betydelse då hårstråt i samma stund det faller av ersätts av ett nytt.
Det finns många som upplever det som naturligt att bli tunnhåriga men för många andra kan det vara en ren olycka att tappa hår.

Varför man tappar håret kan bero på en massa olika saker förutom de naturliga och de kan i många fall vara av övergående natur som t.ex. håravfall i samband med behandling av cancer. Det finns i dag lika många lösningar som det finns orsaker och problem.
Man kan i dag göra olika former av hårtransplantationer men för det krävs att man är läkare. Det finns laserbehandlingar som sägs begränsa håravfall och dessa maskiner är tillgängliga för frisörer att arbeta med. Sen finns det olika former av medikamenter som ibland kan hjälpa men då krävs ett stort arbete av kunden.

Det vanligaste för frisörer att arbeta med är hårersättningar av olika slag. Dessa passar bäst för män och kvinnor som blivit tunnhåriga eller endast drabbats delvis tunnhårighet och då kan komplettera det egna håret. Dessa hårersättningar görs i dag i material som väl stämmer överens med det egna håret.
Peruker används mest till tillfälligt och totalt håravfall och i dag finns det ett enormt utbud av modeller och det finns absolut något som passar alla.
I dag har peruker börjat användas av en massa kända människor i rent fashionsyfte för att under dagen eller kvällen kunna ändra sin frisyr eller stil.
En av världens mest kända frisörer; Trevor Sorbi arbetar i dag nästan uteslutande med peruker och det är något som breddar frisören kunskapsbas och ger tillfälle till ökad service.

Peruk med äkta hår som Beyonce.

Peruk med äkta hår som Beyonce.

För att få mer information om hårersättningar bokar jag en tid med Jan Malm som arbetat med dessa under massvis av år. Vi träffas i Carl M Lundhs lokaler på Storgatan i Stockholm när Jan har en lucka i samband med lunchen.

Vad upplever du är den största skillnaden i ditt arbete med hårersättningar idag jämfört med förr?
– Först och främst är det kvaliteten på håret och det vi kallar bottenplattan. Det är en enorm skillnad och en enorm förbättring som skett mot förr och sedan har vi de olika fastsättningsmetoderna. Förr var man mer eller mindre hänvisad till dubbelhäftande tejp som behövde bytas och rengöras varje dag. Idag har man fler möjligheter: det finns bl.a. Hairloc som är ett clips, PUC limning, Hellimning, Weaving som är en typ av fastsättning med hjälp av det egna håret, samt just dubbelhäftande tejp.

Vad är vanligast?
– PUC limning och hellimning.

Är det lika många som använder hårersättning i dag?
– Det kanske inte är lika många som tidigare då ju många mer eller mindre köpte på postorder och många av dem såg förskräckliga ut. I dag ser vi inte lika många dåliga hårersättningar som tidigare och det är ett stort steg framåt. Istället är kunderna i dag betydligt mer medvetna om kvalitet och de är beredda att betala för att få se bra ut.
Det är viktigt att förstå att alla inte vill raka av sig håret när det börjar bli tunt. Alla kunder vi har på salongen här upplever håret som någonting viktigt och det gäller i allra högsta grad de som just börjar tappa hår.

Vad kostar en bra hårersättning?
– För att vara snygg hela tiden får man räkna med 1.000 kronor i månaden och uppåt och då ingår allt för att hålla håret snyggt hela tiden.

För den som är tunnhårig men inte tappar allt hår finns HairLink som alternativ. Hur fungerar det?
– På de partier där man vill ha tätare med hår eller mer volym eller kanske vill få bort en besvärande virvel så är HairLink ett jättebra alternativ. Man fäster fyra strån från HairLink på ett enda eget med en mikroskopisk knut. Resultatet blir helt fantastiskt och är användbart på i stort sett alla.

Som tillägg kan nämnas att utbudet och kvaliteten i hårersättningarna verkligen har förbättrats. När det gäller peruker är utbudet i dag helt enormt. Utbudet av kvalitet, frisyrer och material gör att du som kund i dag verkligen har möjlighet att få en bra hårersättning eller peruk. Fråga våra experter om du har fler frågor: fragaexperten@mirroronline.se

Text: jörgen edström