Tillbaka

Gör det snyggt på sociala medier!


Idag finns fler olika möjligheter att just göra snyggare bilder.

Tyvärr ser man ofta att frisörer postar sina arbeten utan att egentligen tänka på hur de upplevs av mottagarna. Det blir i mottagarnas ögon inte en lika bra upplevelse som var menat och det gäller både på Facebook och Instagram och då får det ibland motsatt verkan. Svante Pettersson från Session gav en hel mängd råd och tips för att undvika de värsta fällorna med relativt enkla medel.

Vad skall man tänka på? –Man skall inte bara knäppa bilder och lägga upp. Rent allmänt kan man säga att de 1000 första bilderna man tar är de värsta och det krävs som med allting annat att man övar för att bli en bättre fotograf.

Vad definierar en bra bild och vad skall man tänka på?
–Först skall man tänka på vad man vill med bilden och vilka som skall se den. Man skall försöka hitta sin egen stil och vara konsekvent. Ett råd är att hitta en förebild att ta efter, någon som hittat en stil man tycker om.
Ett par andra råd att tänka på är att böja på knäna för att komma i rätt höjd till det man skall fota. Ibland är det en bra idé att be kunden att ställa sig upp av samma anledning. Det fungerar bäst att använda sig av kameraappen och sedan flytta bilden till det media man vill använda. I Instagramappen finns det jättebra hjälpmedel i redigeraläget, det gäller bara att våga gå in i de lite mer tekniska menyerna för att arbeta med skuggor, ljus och kontrast. Det ger snabbt väldigt mycket bättre bilder utan att lägga på filter.


HÄR ÄR NÅGRA RÅD FRÅN SVANTE:
– Öka gärna ljusstyrkan i dina bilder, kameran tar ofta något mörka bilder.
– Med verktyget skuggor kan ni lyfta fram detaljer som blivit för mörka.
– Öka gärna kontrasten, det ger bättre bett i bilderna.
– Räta upp bilderna, en rak horisont är vilsammare för ögat och ger en mycket bättre bild.
– Nästan lika viktigt som en bra bild är en bra text till. Speciellt när ni pratar produkter, tips och trix.
– Hitta platser inom- och utomhus som ger ett bra ljus och använd dem. Våga ta kunden från stolen.
– Använd helst inte mer än max fyra hashtags per bild.
Detta är riktigt intressant och jag blev direkt hjälpt av några av dessa tipsen.