Tillbaka

Frisörerna – det viktigaste inslaget i Eurovision Song Contest

För oss, i alla fall. Eurovision Song Contest är Europas största tv-sända arrangemang med fler deltagande länder än vad som fanns för tio år sedan. För flera av dessa står mycket prestige på spel, medan det för oss från Norden räcker med att spöa våra grannländer. Man kan väl ibland tycka att det blir för mycket schlager, men det är fantastiskt att få uppleva finalen på plats och vara en del i ett så här pass stort spektakel.

Redan när man landar på flygplatsen förstår man att det är i Schwarzkopfland man befinner sig. Detta gigantiskt stora företag har 50 000 anställda runt om i världen, varav hälften arbetar i just Düsseldorf. Varje buss och varje möjlig plats är klädd med reklam för Eurovision Song Contest och Schwarzkopf. Apropå bussar, så hade varje tävlande land sin egen och den var som en busslimousin, fullt utrustad och med landets flagga på. Och vart man än tog sig i staden passerade man parken där Schwarzkopf anlitat Karl Lagerfeld för att designa Lightbox, en byggnad i tre våningar där det på övre plan fanns en stor salong och planet under innehöll en shop, samt vad man kan kalla en levande ”helpline” där allmänheten kunde få råd om sitt hår.

Mirror fick som enda svenska magasin möjligheten att närvara vid detta gigantiska arrangemang och vi fick även tillträde backstage. Där arbetade mängder med frisörer från Schwarzkopf med att fixa frisyrer på hundratals artister, musiker och dansare under sex hela dagar. Allt under ledning av Simon Ellis, som med stor disciplin såg till att allt hanns med när det körde ihop sig inför varje repetition, vid kvaltävlingarna samt vid finalen.

I samband med denna sångtävling arrangerade Schwarzkopf Eurovision Hair Contest, där man genom tävlingar i respektive land kvalificerade sig för finalen i Düsseldorf. Den som vann i Sverige var Emil Löfström, från salong Vacker i Västra Frölunda, och han var naturligtvis på plats. Efter att juryn, som bestod av Simon Ellis, Tyler Johnston och Lesley Lawson, bedömt alla bidragen fick han tyvärr se sig besegrad av bidraget från Ukraina.

Att sitta i publiken som en bland 37 000 andra i Esprit Arena i Düsseldorf var en maffig upplevelse. En otrolig stämning där alla jublade åt alla länders bidrag, viket bidrog till en fantastisk atmosfär. Det största jublet fick naturligtvis Lena som framförde hemmanationens bidrag, men näst mest jubel fick Eric Saade.

En fantastisk kul upplevelse och då inte minst på grund av den fantastiska publiken och den otroligt bra organisationen. Det krävs enorm planering för att genomföra något så stort som detta och att göra det helt utan problem.

Text: Jörgen Edström