Tillbaka

Frisörer mot cancer

Runt om i landet har det under hösten pågått galor och event för att samla in pengar till cancerforskningen. Vi har Rosa Bandet och Movember förutom de salonger som tar ett alldeles eget initivativ:

Det är tredje året i rad som Hårgänget bjudit in sina kollegor för att under allhelgonahelgen tillsammans jobba under eventet “Frisörer mot cancer”. Jag får en liten pratstund med Bodil Stevensson som förutom att vara colorist på Hårgänget också är initiativtagare till eventet. På väggen i lunchrummet där vi sitter och pratar finns det en bild på kollegan Micke Lundgren som gick bort i cancer.

“Micke var på sin drömresa i Tokyo när han blev dålig och det var där och då han fick cancerbeskedet. Efter bara några veckor var han borta och vi fick ingen möjlighet att träffa honom en sista gång då han inte hann hem från Tokyo igen. Vi fick följa allt härifrån på avstånd. Han blev bara 29 år och det var just under allhelgonahelgen för åtta år sedan han gick bort. Det är för honom vi gör det här.” Bodil berättar vidare att Micke var en så passionerad människa. “Hade han fyra veckors semester gick tre av dem till att utbilda sig vidare som frisör. Han kom från en frisörfamilj i Gävle så han hade mycket med sig därifrån. Utöver det var han också en riktig tjejtjusare.”
Micke är anledningen till att eventet Frisörer mot cancer sker på Hårgänget men alla som är där – inbjudna frisörer, och kunderna som väljer just denna dag till att göra sig fina i håret, har alla en egen anledning till att de är där. Den här sjukdomen berör oss alla på olika sätt och det känns viktigt att kunna göra något. Att bidra på något sätt. När tiderna för det här året släpptes tog det bara fem timmar innan det var fullbokat. “Vi hade någon strötid på färg kvar, men den gick den också”.
Årets event hade som mål att utöka förra årets resultat på 77.000:- till den magiska gränsen på 100.000:-. “Det är nog nära maxgränsen för vad vi kan få ihop på en dag med antalet stolar vi har på salongen”. Vid 16-tiden denna lördag när jag träffar Bodil så var förra årets summa redan tangerad och salongen hade fyra timmar kvar innan den stängde för dagen. Pass nummer två av frisörer hade precis tagit emot sina kunder som blivit serverade vin i väntan på att det skulle bli deras tur. Två av Mickes DJ-kompisar hade flugit in från London och Gotland för att kunna närvara just denna dag och deras musik bidrog till den härliga stämningen på salongen. “Det är så kul att träffa alla kollegor som till vardags jobbar på sin egna salonger. Vi ses ju bara när det är
visningar i vanliga fall men nu får vi jobba tillsammans och det är verkligen inspirerande. Speciellt jag som jobbar med färg tycker det är jättekul att utbyta erfarenheter med så skickliga kollegor.”

Årets resultat hamnade på imponerande 129.900:- som oavkortat gick till Cancerfonden.

Det var 50 frisörer som bidrog under denna dag på Hårgänget och rent praktiskt så hade dessa tagit med sig sina egna saxar medans Hårgänget stod för färgen som de fått sponsrad av Procter & Gamble.
Medverkande salonger: Noir Sthlm, Håret, Tony&Guy, Hos Tomas, Surebabyyes, Mikas Koivisto/Karlsson, Najs, Hårgänget, Björn Axén, Ordinary, Bach & Steel, Studio 81, Ekman Hair, Milla J och Tatsido.

Parallellt med Hårgängets event i Stockholm var det full aktivitet även i Gävle och jag frågar Noomi Westman om det även där fanns en koppling till Micke som var just från Gävle?
“–Det finns en koppling” hälsar Noomi. Jag blev inbjuden att vara med på Hårgängets dag för tre år sedan och jag ville verkligen vara med men hade ingen möjlighet. Sedan dess har jag gått och tänkt på det här och velat göra något liknande så nu när min salong firade ett år passade jag på att både fira och göra något vettigt samtidigt. Jag hörde av mig till Hårgänget för att få tips på hur de brukar göra eventet. Sedan hörde jag av mig till fyra andra salonger här i Gävle som jag har bra kontakt med och de ville vara med direkt!
Jag tyckte att det kändes roligt att jobba på samma salong för att bilda en mer team-känsla, både den dagen och att vi blir tightare framöver också. Jag tycker att de salonger som är bra i en stad skall samarbeta, inte motarbeta varandra. Och det fungerade verkligen – det blev värdens trevligaste dag! Det var sådan stämning på salongen hela dagen och vi bestämde tidigt att vi kommer köra samma event nästa år också, fast då på någon av de andra salongerna. Vi hade även make-up och ögonbrynsfärgning, DJ och lotteri. Det var bra att man kunde komma och göra något på drop in, klipptiderna blev nämligen bokade väldigt snabbt. Vi samlade in över 61 000 kronor och vårt mål var 40 000 så du kan ju tänka dig hur glada vi var när dagen var slut!
Även i Gävle fick eventet sponsring på färg och där var det Schwarzkopf som ställde upp.

Text & foto: Anna Lu Lundholm