Tillbaka

Frisören Joakim Roos

Historien om en frisörs fantastiska resa i världen, eller: Man kan, om man vill, komma hur långt som helst!

Detta är en historia som jag hoppas kan inspirera många andra. En historia om en liten kille från Växjö som redan när han var tio år visste vad han ville och inte var rädd att arbeta hårt och som vågade pröva sina vingar. Dessa vingar har tagit honom till uppemot 70 länder och gjort att han idag är anlitad av Kinas regering för att styra upp yrkesutbildningen i detta gigantiska land. Joakim Roos är fortfarande lika ödmjuk och har samma kärlek till det han gör som han haft sen starten i Växjö för cirka 30 år sedan.

En enorm resa!
Det är en underdrift att säga att Joakim idag är Sveriges internationellt absolut mest kända frisörperson. Undertecknad har vid resor runt om i olika länder träffat människor som, när de hört att jag kommer från Sverige, bett mig framföra hälsningar till Joakim. Han har rest, gjort visningar, utbildat och tränat frisörer i nästan 70 länder under 20 års tid och hans avtryck finns i många av dessa. Vill passa på att redovisa lite om Joakims fantastiska resa.

Den startade egentligen med att Joakim, precis som sin mamma, ville arbeta med att skapa kläder, men han kände att det var mer åt teaterhållet hans intresse låg, då dessa kreationer var roligare och mer unika. Men det tog för lång tid detta med kläder; det skulle ritas, sen göras mönster, sen sys och så vidare. Med hår däremot gick det snabbare att få det resultat man ville uppnå. ”Kläder fick en del i mitt skapande när jag tog upp tävlandet, då skulle man skapa en helhet, en total design.”

Joakim, berätta var och hur detta med hår startade för dig!
Jag var knappt tio år gammal när jag fick vara på Mia Ekmans salong i Växjö, men det var inte barnarbete utan jag ville vara där och hjälpa till så ofta jag fick. Det blev att damma, vika handdukar, diska koppar och när jag hade tur fick jag expediera en och annan kund och det var stort, för att inte tala om den dagen jag fick börja schamponera. Ju mer jag lärde mig desto mer fick jag göra och jag fick tidigt göra flätor på vissa kunder och det var en fantastisk upplevelse. Jag är glad att jag så tidigt kom i kontakt med kunder och att Mia var så noga med just kundservice, det har hjälpt mig mycket.
Mia gjorde håren på teatern i Växjö och dit jag fick följa med och kom då bland annat i kontakt med peruker och smink, vilket har varit bra då en stor del av mina utbildningar sker på dockor. Dessutom fick jag följa med Mia på många av hennes visningar och jag vet att det då började gro en tanke på att detta vill jag också göra, stå på scenen och hålla utbildningar.

Gick du hela din utbildning hos Mia eller gick du också frisörskola? Jag var mer eller mindre hos Mia i tio år och under tiden gick jag i frisörskolan Kungsmadskolan i Växjö. Jag tog gesällen 1990.

Sen började den Internationella resan.
Därefter ville Joakim över till USA för att gå en tremånaders utbildning hos Pivot Point i deras hemstad Chicago.

Leo Passage startade Pivot Point 1962 med en utbildning för fem elever i en liten lokal i just Chicago. Idag används denna utbildning i 80 länder och har utexaminerat fler än en miljon frisörelever. Leo började sin resa på sin faders salong i Holland och hade en framgångsrik karriär som tävlings- frisör i Europa innan han gjorde sin resa till USA. Leo Passage dog tragiskt i maj 2011. Efter att Joakim gått halva utbildningen i Chicago blev han erbjuden att ta över kursen och han tänkte att det får bära eller brista och det bar. Ett beslut som gett en fantastisk resa över 20 år. Joakim fick sin amerikanska lärarlicens 1991.

Hur tänkte du? Vet inte om jag tänkte alls, men det gick inte att tacka nej och efter en tid sa jag till Leo Passage att jag ville mera och som den fantastiska innovatör och inspiratör han var sa han att jag skulle komma till hans kontor två dagar senare med öppna sinnen. Jag dök upp på avtalad tid och han gav mig en biljett till Asien på ett år och berättade att han skulle dra igång ett nytt skolsystem för Korea, Kina och Indonesien. Jag fick ett år på mig och klarade jag det skulle vi sitta ner och diskutera framtiden på allvar.

Asien är inte som Sverige eller USA … Jag kunde inte motstå denna utmaning heller, så med hjärtat i halsgropen åkte jag och jösses, vilket äventyr det blev. Inte nog med att jag fick vänner för livet, jag fick lära mig om österns filosofi om livet och den är oslagbar. Leo fick rätt igen. Man måste ha öppna sinnen för att förstå deras kultur och genom det kunde jag få gehör för att implementera den utbildning varje land behövde.

Vad innebar allt detta i till exempel Kina och vad hade du för befogenheter där? Kina hade inget utbildningssystem för frisörer när jag kom dit, så mitt jobb blev att få igång det hela från början med allt från lokaler, material och böcker till läroplan, lärarträning, presentationsteknik, budget och så vidare. Kort sagt allt som krävs för att starta en frisörutbildning. Detta gjordes i 21 städer runt om i Kina under de första åren och jag hade fullständiga befogenheter att hitta lösningar, om det så krävdes möten med statliga skolverket eller distributörer av material med mera. Det gällde också all pr som radio- och tv-reklam, visningar och seminarier för att sälja in konceptet angående utbildning inom branschen.

Det blev nog en avknoppning med fler än 100 skolor de närmaste åren i Asien. I Kina, som ju utvecklats enormt de senaste tio åren, händer allt idag med blixtens hastighet och den första skolan vi startade i Chengdu, som ligger i Sichuan, är idag Kinas största privatägda konstuniversitet med cirka 5 000 elever. I denna skola har jag haft nöjet att bli heders- professor och det skedde vid en ceremoni 2007, då en svensk delegation från Intercoiffure närvarade.

Lite om detta med tävlingar. Vilka länder har du tränat?
För Pivot Points räkning har jag nog varit involverad i 65–70 länders utbildningsprogram. För den rena tävlingsträningen har jag, förutom Sverige, tillsammans med Annelie Palmgren och Roger Svensson, tränat Sydkorea, Kina, Hong Kong, Taiwan, Singapore, Sri Lanka, Indien, USA, Puerto Rico, Uruguay, Argentina, Finland, Norge, Danmark, Ryssland och säkert något till som jag inte kommer på just nu.

Hur många år har du arbetat i Asien? Jag åkte dit första gången 1995 som Director of Education for Asia region och är fortfarande engagerad där.

Eget tävlande
Joakim har också med stora framgångar tävlat både i Sverige och internationellt och några av de större framgångarna är som Svensk Mästare 2000, trea i Americas cup 2001 och Europamästare 2003.
Han har fler utmärkelser än vad som går att rabbla upp här, men några av dem är frisörbranschens Oscar i Italien 2004, Educator of the Year OMC, World Artistic Director OMC och Global Director of Education OMC.
Hade du tävlat alls innan du ställde upp och vann i Stockholm 2000? Bara en gång, men det var i ett skol-SM 1988, men jag hade ju tränat andra och själv under flera år. Allt jag hade fått uppleva var fantastiskt, men jag kände att jag ville göra något för mig själv och efter alla de fantastiska stora tävlingar jag varit på och bara njutit av de fantastiska kreationer jag fick se ville jag prova själv. Så när jag flyttat hem igen ville jag ta chansen att ställa upp på SM. Hade fått tag på en jättebra modell och åkte till Stockholm och vann. Hur kul och snopet som helst. Just då trodde jag nog att jag var helt oslagbar och jag bestämde att ställa upp i EM i Tyskland och kom på andra plats, från botten. Mitt livs dittills största nederlag. Då sa Annelie Palmgren på ett fint sätt till mig att det var en tävling för hår och inte för julgranar och naturligtvis hade hon rätt!
Vill säga att vad Annelie och Roger lärt mig inom tävlings- teknik är helt makalöst. Det har blivit till en vänskap och ett underbart samarbete under många år och under de år jag tävlade aktivt för Sverige har jag under deras ledning vunnit SM, Americas Cup och Europamästerskapen. Tillsammans tränade vi det svenska juniorlaget till VM i Milano 2004 och de kom på tredjeplats, vilket var kanonbra.

Framgångar med andra länder
Du har ju haft en del framgångar med andra länder också? Ja, det har gått bra för många av de lagen jag tränat och jag måste nämna Kina igen. På 15 år har de gått från ingenting till ett av de bästa lagen i världen idag och det beror kanske på deras stora ambition att komma ifatt alla de år de varit avskilda från oss i väst. De vill hela tiden lära sig mer och mer och jag vill berätta historien om Rose Lee.
Den tolk jag hade den första tiden i Kina blev sjuk och den ersättare vi fick tag i var Rose Lee, som då arbetade som turistguide och tolk. Det visade sig när hon kom till kursen där hon skulle tolka att hennes engelska var helt perfekt. Hon begrep i och för sig ingenting om hår, mode och facktermer, men det gjorde ingenting då hon var så fantastisk att alla förstod precis vad hon översatte. Sedan dess har hon tolkat 95 procent av allt jag gjort i Kina ända sedan 1995. Hon började rätt snart att tycka detta med hår var helt fantastiskt och hon fick jobb på Pivot Pointskolan i Chengdu under tre år och hon blev riktigt duktig på att lära ut till andra. Sen hängde hon med mig på allt jag gjorde och då bland annat tävlingsträningar. Hon översatte alla mina tävlingskurser och samtidigt som hon gjorde det hade hon sin egen docka att träna och jobba på under tiden och det var ju en perfekt lösning. Hon började tävla aktivt 2004, först i Kina och sedan internationellt. 2010 vann Kinas lag Asian Cup och VM i Ryssland och då med Rose i laget. En liten solskenshistoria.

Vad händer nu?
Joakim är involverad i olika projekt vad gäller utbildningar och tävlingar och jag är nyfiken vad som händer inom dessa. Den största delen av min tid lägger jag idag på OMS, världens största frisörorganisation med 65 medlemsländer och alla de enskilda medlemmar som finns där, alltså flera miljoner. Där är jag idag Global Director of Education och är då ansvarig för mycket av tävlingsverksamheten runt om i världen. OMC arrangerar alla större tävlingar i världen och jag kan rekommendera alla att besöka Milano 24–25 september i år där VM går av stapeln.
2009 satt Annelie, Roger och jag i Paris efter ett möte där vi förstod att Sverige inte längre var medlemmar i OMC och i och med det hade vi inte möjligheten längre att tävla. Vi tog en diskussion med ledningen för OMC om vi kunde köpa den rättigheten. Detta blev starten för Hair Sweden som idag driver OMC i Sverige och därigenom tävlingarna. Vi var nu tvungna att starta om hela verksamheten och nu har vi fått strukturen för att riktigt gasa på.
Inom Hair Sweden finns olika delar. Först då OMC. Sen den rena tävlingsverksamheten där vi på Elmia Inspiration i Jönköping den 17–18 mars 2012 kommer att ha junior- tävlingar och för första gången på många år även seniortävlingar inom trend och mode för att ge talanger chansen att få skapa och visa upp sig.
Att förkovra sig genom att träna och tävla ger kunskap som många kommer att ha nytta av i framtiden och även om man inte vill göra tävlingskarriär vill jag rekommendera att prova på detta ett par gånger, framförallt för att det är vansinnigt roligt, men också för att man investerar i sin egen framtid.

Det börjar i skolan
Vi arbetar ihop med Frisörlärareförbundet för att få med skoltävlingarna som leder till skol-SM på Elmia. Att elever får chansen att på ett tidigt stadium träna och tävla i sina respektive åldersgrupper med allt vad det innebär är helt fantastiskt och motiverar när man upplever att man hela tiden blir bättre och bättre.
Prestige Club är modedelen av OMC och där lanseras två gånger årligen fyra frisyrer i fyra olika teman där man tolkar mode och trender. Som medlem får man tillgång till all DVD med bland annat step by step och det ingår i medlemsavgiften.
OMC Academy ger skolor och akademier tillgång till ett fantastiskt vidareutbildningsmaterial i både konst och design, samt hela Prestige Clubs kollektionskoncept och image. Hair Sweden har idag avtal med åtta fantastiska skolor; Svenska Frisörskolan i Trollhättan, Malmö, Göteborg och Solna, Frisörcentrum i Falun och Bromma, Ann Pettersson Hairdesign School i Örnsköldsvik och Frisörakademin i Linköping. Dessa skolor får ingående träning för sina elever i tävlingsteknik och konsttänkande i kombination med Pivot Point och OMC.
Detta var lite om Joakim Roos och hans fantastiska resa!
Om ni som är intresserade av att komma i kontakt med Hair Sweden och detta med tävlingar kan ni maila till: info@hairsweden.se

Text: Jörgen Edström