Tillbaka

Femton minuter med Josh Wood

©Anna_2015-11-25__Q8C9388

Vilka färger gäller nu? –Färgningar blir mer sofistikerade med än större skillnad på billig ”bling-färg” och ett mer professionellt resultat. Det behöver inte vara så starka och intensiva förändringar utan mer eleganta nyanseringar. Brunetter med mörkare botten och rökiga nyanser har jag jobbat en del med till exempel.
För ljus hy är det fint med så rena färger som möjligt. ”Grellow”, en kombination och av gult och grått är något jag experimenterar en del med. Samtidigt så gjorde jag ett modejobb för ett magasin häromdagen och modellen var väldigt ljus med uppljusat hår och blå ögon och då kände jag intensivt att: här behövdes det mer värme! Så det varierar och jag låser mig inte fast vid en trend. Och när jag pratar om ljus hy och ”grellow” så tänk mer syrlig citrongul. Den riktigt kalla gula är genial ihop med grått.
Grått hår behöver vara gnistrande för att se bra ut. Så håll det rent!

Du har varit med och anpassat färgen Illumina till den asiatiska marknaden. Berätta mer om det arbetet. –I likhet med norra Europa, där vi har en stor grupp med ljusa hud- och hårtoner samt blå ögon, så har Asien samma typ av stora grupper med likartade färger. Där ser vi istället mängder av mörka hår och mörka ögon. Regionellt fastnar vi gärna i den stora grupp vi jobbar med dagligen så det var såklart en utmaning, och väldigt roligt, att bredda Illumina till Asien. En av de tydligaste trenderna i Asien är att de vill ha blonda och rosa nyanser och tillsammans med den japanska frisören Shima jobbade vi fram olika färger och tekniker som lanserades under september.

Förutom ditt uppdrag hos Wella har du även en salong inne på anrika Libertys i London. Berätta mer om hur du kombinerar detta. –Det är ju just att jag har min bas på salong som gör att jag brinner så för Couture Color. Man kan ju gå till sitt jobb och bara göra så som man alltid gör men då blir det ju så tråkigt. Med Couture Color är hela approachen till färg så mycket mer kreativ och det ger så många fler möjligheter, dessutom med ett bättre resultat. Sedan behöver vår industri se utanför sig själv och adaptera vad som händer i världen och utvecklas med den. Branscher som inte utvecklas kommer så småningom att försvinna så det är jätteviktigt att vi hela tiden återuppfinner oss själva och omvärderar.

Vad skulle du vilja säga till unga frisörer idag? –Det viktigaste du kan göra för att kunna klättra i karriären är att måna om din arbetsetik. Det kreativa är det spännande med vårt yrke och man kan se det som trädgrenarnas topp. Men trädgrenarnas toppar blommar inte om stammen och rötterna inte mår bra. Så jobba hårt med alla grunder så kommer allt det roliga och kreativa mycket enklare till dig. Var alltid i tid, lär dig alla verktyg ordentligt. Det är själva fundamentet till en bra karriär.

Hur tillbringar du en ledig dag? –Vad är det? (Skratt) Jag har inte så mycket lediga dagar men jag ser alltid till att ha lediga stunder varje dag. Jag praktiserar till exempel yoga varje dag. Om man kikar på min senaste månad så har jag jobbat i New York, Miami, Paris och nu Berlin innan jag ska tillbaka till New York … det blir tre veckor utan en enda ledig dag. Men när jag väl är ledig så spenderar jag helst den lediga dagen med min hund. Det är en gatuhund från Rumänien, en så kallad rescue dog, som jag ofta har med mig på resor. Gandhi, som han heter, har förändrat mitt liv.

Text & foto: Anna Lu Lundholm

©Anna_2015-11-25__Q8C9566

©Anna_2015-11-25__Q8C9416

©Anna_2015-11-25__Q8C9427