Tillbaka

En riktig barbershop i Göteborg

På Prinsgatan i Linnéstaden hittar vi Sharper of Sweden Barbershop.

När jag i början av 2011 besökte denna barbershop var där en enda frisör, men han var helt övertygad om att detta med barbershops hade en stor framtid. Nu när jag återigen gör ett besök och tar en fika med Homan Taghizadeh är jag nyfiken på hur det gått.

Homan, börja med att berätta lite om dig själv! – Vi kom hit från Iran när jag var tolv år.

Hur kom du på att det var frisör du ville bli? – Det kommer nog från min mamma som är frisör och har sin salong i Torslanda. Själv började jag på frisörskolan i Göteborg i mitten av nittiotalet. Jag var nog lite jobbig som elev, då jag hela tiden ville och krävde så mycket av mig själv och av utbildarna. Har under åren varit i perioder på min mammas salong, men det var när jag började på Hårprofil som tog det lite fart. Där träffade jag Janne, en frisör med mycket kunskap och lång erfarenhet, och honom har jag mycket att tacka för. När han senare flyttade till salong San Tropez fick jag chansen att följa efter. Efter några turer hit och dit bestämde jag mig 2010 för att öppna Sharper of Sweden.

Hur tycker du det har gått, vill folk ha barbershops? – Absolut vill de det! I dag är vi, förutom mig, sex anställda och vi har endast sex stolar, så jag kan säga att det gått riktigt bra.

Det verkar som att ni behöver en större lokal, helt enkelt? – Det hade inte skadat, men istället öppnar vi ytterligare en Sharper of Sweden, på Kyrkogatan alldeles vid NK. Det är egentligen ett ”hål i väggen” med endast tre arbetsplatser.

Är detta början till ännu fler salonger? – Det har jag inte planerat för, utan nu ligger allt fokus på att få denna nya att gå lika bra, först och främst.

Sharper of Sweden har tidigare varit publicerade med sina bilder i Mirror Magazine vid ett par tillfällen och i detta nummer pryder de frontsidan.

Ni har redan från början varit aktiva med att ta egna bilder? – Jag tycker att det är utvecklande och sen känns det bättre att vi visar vår egen kunskap, istället för andras.

Hur gör ni när det kommer in nya unga frisörer? Jag menar att den kunskap man måste ha för att vara en duktig barber har de ju inte fått ta del av i sin utbildning? – Vi tränar dem i några veckor på detta med klippning först och efter det gör vi samma sak med skägg och rakning. Alla måste vara riktigt kunniga innan de kan ta kunder.

Hur lång tid får en klippning ta och vilket pris tar ni ut? – Vi använder 40 minuter för en klippning och den kostar 480 kronor. För skägg och trim är det 30 minuter och det kostar 360 kronor.

Berätta lite om era utbildningar! – Vi har utbildningar i slätrakning med kniv och i skäggklippning och form. Dessa är väldigt populära, då det ju inte är någonting man får lära sig under sin utbildning och som det därför finns stort behov av.

Varför öppnar ni tjugo över nio? – Vi har öppet från tjugo över nio tisdag till fredag och stänger klockan arton, lördag stänger vi vid fjorton. Eftersom vi arbetar med 40 minuter som utgångspunkt blir det ett lättare schema att fylla. Vi stänger också för lunch mellan fjorton och femton för lunch varje dag och då försöker vi äta tillsammans allihop.

Varför tror du detta med barbershops har blivit så populärt? – Män blir mer och mer noga med sitt utseende och är idag lika måna om det som kvinnor alltid varit. Då krävs det av frisörerna att de verkligen kan klara av den teknik som krävs för att alla skall bli nöjda. Sen känns det kanske bättre att få komma in i en miljö mer gjord för bara män.

Detta med barbershops är något som gått från att vara gamla herrfriseringar till en helt ny inriktning. Idag är det tyvärr inte många frisörer som ens får lära sig en riktig ”sax över kam-teknik” och därför tror jag det är så att kunder i allt större utsträckning söker sig dit där kunskapen finns.

Text & foto: Jörgen Edström