Tillbaka

En plantskola för framgångsrika frisörer

Många salonger har utbildat fantastiska frisörer och många har haft anställda frisörer som varit fantastiska. Frågan är dock om någon lyckats producera så många duktiga frisörer som Noblesse i Göteborg!

Nyfiken på detta åker jag till Göteborg för att träffa Rolf Vollstedt och Eva-lotta Eriksson.


Rolf startade sin frisörkarriär i Tyskland och en kort tid efter att han kommit till Sverige startade han sina första salonger. Det var dock inte förrän i början av sextiotalet som Noblesse öppnades på den adress där det fortfarande är full verksamhet. Som mest var det trettio anställda samtidigt på Noblesse under den tid då det rullade på som bäst. Många duktiga frisörer har passerat genom Noblesse under åren. Enligt Rolf startade den stora framgången när han var i Brighton och där för första gången såg en visning med Sassoon, i mitten av sextiotalet.

– Det blev en riktig aha-upplevelse. Helt plötsligt var det klippningen och inte stylingen som var det viktigaste och jag var helt klar över att detta var framtiden. Vi började åka på utbildningar hos Sassoon i London och sättet vi arbetade på började sprida sig väldigt snabbt i Göteborg med omnejd och det blev så att alla till slut visste att detta med att klippa, det kunde de på Noblesse. Vi blev snart anlitade för att göra kurser och visningar för andra frisörer och flera av oss åkte runt i Sverige och Norge med detta. Det fanns en efterfrågan på det vi gjorde och i början av sjuttiotalet startade vi Studio N. Denna låg på tredje våningen, direkt ovanför de två våningsplan som innehöll salongen.

Det måste alltså ha varit väldigt mycket för dig på kort tid? – Ja, det var många timmar varje dag och nästan alla dagar i veckan. Detta hade aldrig fungerat utan min dåvarande fru Ulla. Hon skötte allt det administrativa och dessutom hem och familj.

Vad jag vet har många framgångsrika frisörer dels utbildats och dels arbetat på Noblesse? – Jag vet inte exakt hur många som under åren arbetat på Noblesse, men många är det. Väldigt många av dem var riktigt duktiga frisörer och har blivit framgångsrika och många av dem har sina egna salonger. Du skall få några namn på frisörer som, precis som jag, arbetat aktivt med utbildningar och visningar:

Patrik Lernberger. Patrik ljög för mig när han sökte plats på Noblesse som elev. Han påstod att han var 16 år när han i själva verket bara var 15. Han visste att vi inte tog in någon under 16 år. Patrik visste från början att han ville bli en riktigt duktig och framgångsrik frisör och idag är han så känd att alla Sveriges frisörer vet vem han är och detsamma är det med folk utanför branschen. Väldigt många känner till honom, mycket tack vare TV. Han har ju idag också sitt eget produktmärke.

– Sacha Mitic hamnade i Stockholm där han idag driver två salonger. Han har arbetat för Goldwell och också han har ett eget produktmärke, sachajuan.

– Victor Hulgaard arbetade några år på Noblesse när han kom till Sverige. Han har arbetad för Wella och drivit en framgångsrik salong, Salon Victor i Göteborg.

– Graham Windo har arbetat för Matrix och driver salong på Kyrkogatan.

– Kent Viktorsson har under flera år arbetat för Matrix.

– Peder Hjertqvist driver sedan många år Quomodo i Göteborg och har arbetat för L’Orèal.

– Janne Pettersson är på San Tropez och har arbetat för Schwarzkopf.

Sen har vi två stycken som driver utbildningarna hos Schwarzkopf:

– Christina Karlsson är idag ASK Manager hos Schwarzkopf

– Anders Schönemann är idag PPS Manager hos Schwarzkopf.

Sen har vi fyra stycken som tyvärr inte finns bland hos oss längre:

– Said Cadich var instruktör på studio N och drev sin salong C & Co i Göteborg.

– Jackie Bourne arbetade i alla år åt Wella med visningar och utbildningar. Jackie var från England och en riktig Sassoonfantast.

– Kjell Johansson arbetade för Schwarzkopf och Goldwell och drev salong Fatale i Stockholm.

– Johnny Krabbe arbetade för Matrix och köpte och drev Noblesse under några år.


Det var inget dåligt gäng Rolf! – Det finns så många jag skulle vilja nämna, men alla kan inte få plats tyvärr. Jag kan säga att några anledningar till att det gått så bra under åren är att vi haft kul på jobbet. Vi har ständigt utbildat oss och vi hade en bra mix av män och kvinnor på salongen. Idag är det alldeles för få killar som utbildar sig till frisörer tyvärr.

Men du lämnade ägandet i Noblesse för en hel del år sedan? – Jag ville ta det lite lugnare och lämnade över salongen till Ulla och min dotter. Själv flyttade jag till Varberg och har där haft min egen stol och sluppit allt ansvar. Samtidigt har jag drivit på med utbildningar och visningar, som jag brinner för.

Tack Rolf, säger jag och träffar Eva-lotta Eriksson som idag äger och driver Noblesse i Göteborg och Lilla Noblesse i Fjällbacka, där Eva-lotta kommer ifrån.

Eva-lotta berättar lite om sin bakgrund, om att hon alltid velat bli frisör, vilket inte var något hennes föräldrar gillade och därför blev det ekonomistudier istället. Men detta med frisör var bara något hon bestämt sig för och på krokiga vägar fick hon till slut gesäll- och mästarbrev, men det var riktigt konstiga steg på vägen. Efter några år i Göteborg träffade hon Johnny Krabbe och de blev ett par. Då hade redan Johnny köpt Noblesse och de startade Lilla Noblesse på Kyrkogatan, som de sålde 2001. Då blev det Noblesse för båda. Johnny drabbades efter några år av cancer, men efter en massa behandlingar blev han så mycket bättre att allt flöt på. Efter några år kom det tillbaka och Johnny gick tragiskt bort 2008.

Nu var Eva-lotta själv med bägge salongerna och ytterligare ett företag som marknadsför Cinderella Hair sedan 2002. Mitt i alltihop startades dessutom ett nytt eget märke, Peaks Hair, som innehåller extensions, ponytails och fiberclips. Detta företag huserar i de lokaler som tidigare inhyste studio N. Eva-lotta berättar om tid som det aldrig finns tillräckligt av och det svåra i att hitta rätt struktur i verksamheterna. Men trots detta vill hon inte byta bort en enda dag i detta yrke hon fick kämpa så hårt för.

Eva-lottas historia skulle man kunna skriva en bok om. Så mycket har hänt och det finns så mycket att berätta att jag hoppas hon får chansen att dela med sig, då mycket kan inspirera alla som någon gång funderat på att ge upp.

När vi pratar om Noblesse som plantskola får vi inte glömma Isabell Fransson. Isabell har fyra SM-guld, ett EM-silver, ett EM-brons, ett VM-silver och ett VM-brons. Inte dåligt jobbat för en tjej som bara börjat sin frisörkarriär.

Läs mer på:
www.salongnoblesse.se

www.cindhair.se

Text och foto: Jörgen Edström