Tillbaka

Emma Ekman tar nästa steg!

För er som följer med i tävlingsvärlden är Emma Ekman ingen okänd frisör, men för er andra kommer här en liten presentation.

Emma fick sitt gesällbrev för tre år sedan och efter det har allt gått väldigt snabbt framåt. Direkt efter skolan blev hon uttagen att träna med frisörlandslaget och har från början tränat med Ulla-Britt Hedin varje månad. I början tränade de endast för SM-tävlingarna och så för att bli uttagna till World Skills.

Men sen blev det lite mer allvar? – Efter att Hair Sweden tagit över tävlingsverksamheten är allt mer organiserat. Genom detta har vi också fått träna med Joakim Roos och fått delta i internationella OMC-tävlingar. Jag hade inte kunnat fortsätta tävla om det inte hade varit för Hair Sweden och den resa jag har fått vara med om tack vare det har betytt så otroligt mycket för min personliga utveckling.

Det måste varit hektiska år, de senaste? – Ja, det har blivit oerhört mycket träningar och tävlingar. 2011 var första året jag fick möjlighet att tävla inom OMC (OMC är organisationen som styr all internationell tävlingsverksamhet), då var det Nordiska Mästerskapen i Oslo, EM på Irland och VM i Milano. Tyvärr blev det inga medaljer, men det var så kul att det sporrade mig att verkligen bli bättre. 2012 gav det resultat vid EM i Wien, där jag fick en bronsmedalj. Senare vid VM i Milano blev det två silvermedaljer, en individuellt och en i lag. I februari i år blev det äntligen det första internationella guldet vid Nordiska i Oslo. Jag har också vunnit Trend Vision Award två gånger och fått tävla i New York och Milano. Att få uppleva så mycket under så kort tid har varit som en dröm.

Vad skulle du vilja säga att tävlandet gett dig? – Allt. Kunskap om färg, form och massor av teknik och allt detta har jag användning av varje dag på jobbet. Jag har också lärt känna mig själv och lärt mig hur man skall tänka för att kunna nå sina mål. Jag har fått chansen att resa och lära känna frisörer från hela världen. Framförallt har det gett mig en massa glädje, vi har hela tiden så kul under träningar och tävlingar.

När man läser det här kan man tro att det är en äldre person som berättar, men Emma har ytterligare fem månader kvar innan hon fyller 23 år.
Samtidigt har hennes resa endast börjat för nu väntar nya äventyr.

– Jag har fått ett erbjudande av OMC-presidenten för Asien, Nayana Karunarate, att flytta ner till Colombo och därifrån skall jag resa runt och utbilda frisörelever genom organisationen IHB(www.ihbinternational.net) och främst blir det i Indien . Kommer dessutom även att träna tävlingsfrisörer i Asien åt OMC, så det blir mycket resande. Just nu håller vi på att boka in en utbildning i Malaysia. Jag skall också hålla utbildningar genom OMC:s utbildningsprogram och skall då utbilda inom både fashion och technical. Detta har kunna ske genom Joakim Roos, som är utbildningsansvarig för OMC worldwide.

Hur länge blir du borta? – Jag har skrivit kontrakt för ett år till att börja med, sen får vi se vad som händer. Ser verkligen fram emot att arbeta med Nayana, som är en väldigt driven affärskvinna som fått mängder av utmärkelser. Det skall också bli jätteroligt att få hjälpa till med att ge dessa frisörelever, som inte fått samma chanser som vi, redskapen för att lyckas.

Visst är det fascinerande att man redan som 22-årig tjej har fått uppleva så mycket och redan haft så stora framgångar. För de som känner Emma och vet hur mycket hon arbetat för det är detta ingen överraskning. Skönt när hårt arbete och bibehållen ödmjukhet betalar sig.

Lycka till Emma!

Text och foto: Jörgen Edström