Tillbaka

Möt Corinne Henriksson

Det är alltid kul med människor som vågar, som har idéer och sen verkligen vågar testa dem. Att få till något kräver just idéer, motivation, hårt arbete och att man inte är rädd av sig. Dessa egenskaper har Corinne, men hennes resa dit där hon är idag, med sitt Corinne & Friends, har inte direkt varit enkel och spikrak.

Efter utbildning på Almåsskolan i Borås och praktik på salong Harmonia i Ulricehamn blev det senare flytt till Oslo för arbete på Toni & Guy. Efter en tid där bar det sedan vidare till London och även där blev det arbete ett par år på Toni & Guy och nya erfarenheter, innan det bar hemåt igen. Det tog sedan inte alltför länge innan konceptet Corinne & Friends blev till. Jag träffar Corinne på hennes kontor i bottenvåningen på salongen i Sturegallerian för att få reda på mer om hennes resa.

– Innan jag kom hem från London hade jag redan börjat arbeta som stylist genom Carina Finnström och MIKAs. Hade också lärt känna Tony Lundström som är en fantastisk frisör och som under några år också var min arbetskamrat. Genom detta blev det att jag arbetade i både Göteborg och Stockholm, några dagar här och några där. Men eftersom jag hela tiden haft min lägenhet i Göteborg och trivdes där, bestämde jag mig för att öppna min första egna salong just där. Denna skulle inte vara som en helt vanlig salong, utan idén var att jag ville samla olika kreativa inriktningar under ett och samma tak. Detta innebar att vi som arbetade där var frisörer, en hudterapeut och två olika designer; Stylein och Frank Dandy Superwear som ju båda har blivit kända namn och det var inspirerande att arbeta tillsammans i samma lokaler. Nu var det ju också så att jag alltid haft en kärlek till Halmstad efter att under hela min uppväxt tillbringat somrarna där och jag hade en tanke på att jag någon gång ville flytta dit och öppna en salong. Helt plötsligt visade det sig att det var en salong till salu där och efter ett kanske alltför snabbt beslut köpte jag den och öppnade där också, alltsammans under april 2003.

Hur gick detta?
Göteborg fungerade hela tiden helt okej, medan Halmstad hela tiden läckte och visade sig vara en dålig investering. Detta gav mig en erfarenhet som jag kanske haft nytta av senare. Under denna tid var det också hela tiden resor fram och tillbaka till Stockholm då jag hade jobb på bägge ställena och samtidigt gav ryggen mer eller mindre upp, så att jag under en lång tid inte kunde arbeta för fullt. Som tur var träffade jag på en riktigt bra sjukgymnast och efter en tid började denna kroppsdel fungera normalt igen. Sedan efter några år, då mer och mer av min verksamhet hände i Stockholm, kändes det helt rätt att det var i Stockholm Corinne & Friends skulle satsa och valet föll på denna jättelokal mitt i hjärtat av staden. I bland måste man våga ta steget, samtidigt som ett projekt stort som detta verkligen behöver tänkas igenom men här var det bråttom om vi ville ha lokalen, så det blev all-in. När vi öppnade den 15:e februari 2006 var salongen fortfarande en byggarbetsplats, men trots det var vi tio förväntansfulla frisörer som stod redo för kunderna från dag ett.

Du vågade satsa på så pass många anställda?
Ja, med erfarenhet från de olika former jag tidigare drivit kom jag fram till att skall man driva en så här stor verksamhet måste alla arbeta i och för samma företag om det skall fungera. Idag är vi 25 frisörer, vilket är mycket men det behövs verkligen med tanke de öppettider vi har här i Sturegallerian. Vardagar 10–19, lördagar 10–18 och söndagar 12–17. Det blir många timmar som skall fyllas med kunder och då är det nödvändigt att vi också är många frisörer.

Ni har även hud och andra verksamheter, är dessa också anställda?
Nej, de som arbetar med hud, naglar och fransar hyr in sig. Under 2012 fick Corinne & Friends massvis med uppmärksamhet då ni gjorde alla håren i det första svenska TV-programmet Top Model. Det var en fantastisk upplevelse. Att vid sidan av allt arbete få känna på lite av den flärdfulla sidan av Los Angeles var jättekul, men hela produktionen var enormt kul att få vara en del av och gav oss massor med viktig erfarenhet. Jag hade aldrig tidigare varit borta från salongen en så pass lång tid i sträck, vilket först kändes lite nervöst och konstigt men det fungerade på något sätt. Vi flög under hela produktionen olika personer från salongen fram och tillbaka över Atlanten, så att så många av dem fick vara delaktiga och samtidigt kunde de ta hand om sina kunder här hemma.

Hur fick ni ett sådant erbjudande?
Genom Matrix som sponsrar produktionen. Jag har under flera år arbetat för just Matrix – gjort visningar och andra projekt för dem. Under den senaste säsongen av programmet har dock Matrix haft ett lokalt team från Los Angeles som gjort håren och vi var endast över för den stora make-overn som de ville att vi skulle ta hand om. Att vara med om detta är intressant, kul utvecklande och ger bra publicitet åt salongen. Nu ser vi fram emot att arbeta med Melodifestivalen, som vi gjort de senaste åren och förhoppningsvis Eurovision också senare i vår. Det är också ett bra forum för oss att synas i.

Ni gör också andra jobb utanför salongen?
Det blir en del arbeten för Matrix och sen gör vi en del jobb som stylister för magasin och för catwalk. Just nu skall vi arbeta med Mercedes-Benz Fashion Week i Stockholm där vi gör modellerna till Styleins visning.

Har noterat att ni har lite olika och annorlunda betäckningar på saker här i salongen?
Vi har valt att sätta vår egen prägel på allting. Art är vår salongsdel, Treat vår hudavdelning, Gallery är vår shop och Friends är vår egen lilla oas där vi samlar kraft och inspiration. Likaså kallar vi klippning för att vi skulpterar och vår färgning för att måla. Detta sätter vår egen touch på olika saker.

Ser också att ni har en behandling ni kallar för Quick Fix, vad är detta?
Detta är en rätt så ny behandling som vi erbjuder alla som snabbt behöver hjälp med att förbättra sin frisyr och- eller sin makeup. Vi hjälper människor som är på väg från en sak till en annan och inte själva hinner
med detta och det har blivit riktigt uppskattat och tar inte mer än 30 minuter.

Ni har också en differentierad prislista?
Ja, jag tycker att det är helt naturligt att man har det. Den börjar med junior stylist, stylist, senior stylist, top stylist och även Corinne. Priserna för en klippning spänner mellan 450 kronor för en junior och upp till 1150 kronor för mig. Detta är ett bra sätt att kunna göra en karriär och det motsvarar den kunskap och erfarenhet som varje frisör har.

När man kommer in hos Corinne & Friends möts man av lite olika stilar. Allting är väldigt noga genomtänkt och personligt och varje detalj är utvald för att fylla sin funktion och plats. Min nästa och sista fråga till Corinne blir; Skall detta koncept kanske växa och bli fler salonger?
Tankar och idéer finns väl alltid och visst har jag en vision om att vi skall kunna finnas på fler ställen och då inte endast i Sverige. Vi får se hur det blir, har ju fler delägare och de har andra specialområden än vad jag har, så allt skall kännas rätt för alla för att det skall hända.

På bara några år har Corinne & Friends med sin enda salong utvecklats och vuxit och omsätter idag uppemot 20 miljoner om året, vilket är snabbt marscherat.
Är ni i Stockholm och tar er till Sturegallerian så kika in på Corinne & Friends så får ni se en salong med en egen stil, eller så kan ni läsa mer på www.corinneandfriends.se så får ni mer information om hur Corinne tänker.

Bilder från Styleins visning på MBFW:

Text: Jörgen Edström
Foto: Anna Lu Lundholm