Tillbaka

Boken om flätor

Det har varit bokrelease i Björn Axéns salong på Birger Jarlsgatan. Alla som jobbat med Den stora boken om flätor, samt vänner och bekanta, bjöds in för snittar och mingel. På plats var eleverna från Björn Axéns Academy och erbjöd alla gäster att slå sig ner i frisörstolarna för att få en fläta och jag fick en pratstund med det stolta gänget bakom boken.

©Anna_2015-10-12__F2A8538

Jeppe Wikström förläggare på Max Ström: –Flätan har historiskt funnits så länge vi vet och det är en kultur som både utvecklas och kan gå förlorad och vi kände att det fanns ett behov av en riktigt fin och heltäckande bok om flätor. Så vi kontaktade Johan Hellström med frågan om han ville vara med och skapa den här boken.

Så det var förlaget som kom med frågan till er på Björn Axén? Johan Hellström: –Ja, det var så kul och vi har ju aldrig gjort en bok tidigare så det var riktigt spännande att få det förtroendet. Jag pratade vidare med Helén Pellbäck, som är rektor på vår Academy, och tillsammans med Peter Hägelstam skapade de sedan teamet som jobbade med boken.
Helén fortsätter: –Vi ville ju visa på bredden inom området så inom det teamet sedan identifierade vi olika stilar för att komma åt mångfalden inom flätor.

Hur såg uppdraget från förlaget ut mer konkret? Jeppe Wikström: –Det var hela spannet från den enklaste flätan till mer avancerat.
Johan fortsätter: –Det var ju det som var så spännande, den här diskussionen vi hade om hur vi gör en bok för alla som samtidigt ger en extra dimension med mer avancerat för frisören. Och det har vi lyckats med tycker jag. Nu här ikväll har vi flera frisörer som köpt boken för att börja praktisera bruduppsättningar med flätor.
Jeppe fortsätter: –Samtidigt var ju det här den stora succén på bokmässan i Göteborg. Björn Axéns Academy var på plats och hela kultureliten och alla besökare stod på kö i långa rader för att få flätor i sina hår. Fyra dagar i sträck flätades det. Det fanns inte en sekund ledig. Hela mässan gick omkring med flätat hår.
Helén: –Ja, det var full fart! Och nu har vi stått i två dagar på NK och flätat. Det engagerar verkligen. Det är alla åldrar som vill ha flätor. Från småtjejer till äldre damer. Inga killar än så länge. Det kommer framöver kanske.

Har ni utvecklat flättekniker och kollektioner för boken eller är det mer en sammanfattning av vad som redan finns? Peter Hägelstam: –Nej, det kan jag inte påstå att vi gjort utan vi har använt oss av befintliga tekniker. Det är i kombinationerna man kan finna nya vägar att gå. På så sätt kan flätan bli väldigt innovativ. Flätan är ju en tradition, en dekoration, en funktion – och kan bli en innovation. Vi har tittat på olika tekniker som både kan bli galet men också estetiskt och det har roat oss. Men i huvudsak kretsar det kring en inbakad fläta, en utbakad fläta, en repfläta och fiskbensflätan. Dessa har använts i mängder av olika kombinationer till riktigt avancerade resultat.

Saknas det frisyrböcker? Helén: –Inom frisörbranschen finns det ju en hel del böcker men för allmänheten finns det inte så mycket.
Peter: –Vi konsumerar ju bilder i en rasande fart samtidigt som vi hungrar efter mer. Så även om det finns en del så räcker inte det. Det måste ständigt uppdateras. Mode och trender galopperar förbi men när det kommer till sådant här klassiskt hantverk så finns det inte lika mycket.

Boken är uppbyggd med steg för steg hur man skapar olika flätor.
Peter: –Ja, tanken är inte att man ska fläta på sig själv utan att man flätar varandra. Det är holistiskt tänkt. Att umgås kring flätan.
Johan: –Helen skriver om det i förordet, hur man inom olika kulturer umgås kring flätning. På Kungsholmsgatan finns en sådan salong och det är hela familjer som hänger där. Alla flätar alla. Det är ett socialt sätt att umgås. Jag minns det från min ungdom hur jag stod och flätade någon med Bo-Derek-flätor i fjorton timmar och hur alla kompisar kom och hängde och ville vara med. Det är rätt häftigt och jag hoppas det här kan bli en familjebok där man umgås och flätar varandra.
Jeppe: –På mässan var det tre pappor som kom fram och var så glada över boken. Nu fanns det äntligen en guide som visade hur de skulle göra när deras döttrar vill ha flätor i håret.
Peter: –Det är så gulligt. Pappor tar mer hand som sina barn nuförtiden och då faller det sig ju naturligt att de också vill kunna fläta.

Text & foto: Anna Lu Lundholm
Bilder från boken fotat av Marcus Erixson och Leonard Gren.

©Anna_2015-10-12__F2A8469

©Anna_2015-10-12__F2A8484

Mirror_nr_5_2015-riktiga-(Sida-16)

©Anna_2015-10-12__F2A8499

Mirror_nr_5_2015-riktiga-(Sida-18)

©Anna_2015-10-12__F2A8531