Tillbaka

Bob styles

Under första världskriget (1914-1918) klippte många kvinnor av sitt långa hår då det var i vägen vid deras arbeten. Klippte av sitt hår gjorde även den amerikanska ballroom-dansaren Irene Castle och strax därefter även Coco Chanel; med dem börjar boben, och den är här för att stanna.

Vad som kännetecknar en bob är en kort nacke som är klippt ungefär i höjd med hårfästet, Längden framtill kan variera rejält i allt från raka längder som går precis under öronen, skarpa linjer som markerar käkbenen eller riktigt långa längder. De kan även vara assymetriska, kortklippta eller inte alls sammanhängande med den korta längden i nacken. Allt beroende på hur klassisk, alternativt extrem, man vill ha frisyren.
Men man måste inte alltid börja vid hårfästet. Ett exempel är den riktigt korta 20- och 30-talsboben med rakad nacke där boblinjen börjar först vid occipitalbenet (geniknölen). En boblinje – en mjukare kant som klipps in i frisyren – kan ha flera funktioner.

Kolla in bilderna nedan för att se bobens överflöd av användningsområden och variationer

1. En 30-talsinspirerad bob med riktigt kort nacke, välklippta mjuka men skarpa linjer och en kort konkav lugg, De kopparröda längderna på en röd bas med röda konturer ger en snygg effekt. Hair: Rebecca Woloszek Photo: Penny Lane Make-up: hendra

2. Androgyn ”pojkfrisyr” med en hög boblinje lagd ovanför öronen för att få en känsla av pottfrisyr. Frisyren är blonderad med en mörkare färg i rötterna för en utväxt känsla och den längre luggen med en röd effektslinga ger en mer feminin känsla över looken, Hair: Sam Burnett @ Rush Photo: Alex Cecchini Make-up: Irene Rogers

3. Modern, glamorös bob med rundad nacke och skarpare linjer mot ansiktet. De långa längderna fram mot ansiktet bidrar till den mjuka helheten. Färgad i en rödviolett nyans med lätt sotade toppar för effekt.

Hair: R. Cromeans, S.Cole, L.Yodice, S.Kocielski, A.Mitchell, T.Kitamura for Paul Mitchell Photo: Spicer Make-up: Collier Strong Products: Paul Mitchell

4. Enkel men hård 30-talsbob med rak hård lugg infärgad i en kall mellanbrun färg med vagt violetta inslag.

Hair: Rainbow Room International Artistic Team Photo: Reuben Paris Make-up: Lee Pearson

5. En mjuk boblinje framför örat, i kombination till en lång, tjock lugg, ger en ungdomlig känsla som framhävs av hårfärgens röda, koppriga och persikofärgade toner.

Hair: Damien Rinaldo @ Hairmachine Photo: Andrew O’Toole Make-up: Kylie O’Toole

6. Rak bob med lång rak lugg. Skarpa klipp och en undercut i nacken krävs för att få den här hjälmliknande känslan av volym på hjässan och tunna, fria – men välklippta – längder.

Hair: Colin MaAndrew & Kym Wyser @ Medusa Hairdressing Photo: Alessandro Cecchini Make-up: Irena Rogers

Text: Ari Koponen