Tillbaka

Barber & Books

Vi frågar en frisör som valt sida och arbetar med endast män om hur det fungerar för honom och hans salong.

Håkan Ström driver tillsammans med sin fru och en kollega Barber & Books på Östgötagatan i Stockholm och har sedan de öppnade enbart arbetat med män.

– Vi erbjuder män olika typer av behandlingar som klippningar, rakning med kniv, varma handdukar, nackmassage och olika typer av ansiktsbehandlingar. Dessutom har vi hår- och grooming- produkter till försäljning och massor av produkter till just rakning.

Hela salongen är nischad för män, medan de flesta andra salonger är mer inriktade mot kvinnor eller är så kallade unisex-salonger, men även de är mer inriktade mot kvinnor.

– En vanlig hårsalong riktar sig främst mot kvinnor. Här är det tvärtom männens revir. Män behöver en plats där man kan snacka med andra män i en maskulin miljö. Det kan kännas onaturligt för en man i 35-40-årsåldern att behöva prata till exempel mjällproblem med en 20-årig kvinnlig frisör. Hos oss känns det förhoppningsvis mer fritt fram att dryfta sådana problem.

Håkan och hans kollega Peter Mannerstål är idag en del av ett utdöende släkte då det inte längre finns någon utbildning till herrfrisör/barber.
– Idag börjar de flesta med den utbildningen närma sig pensionsåldern.

Barber & Books gör som sagt mycket olika behandlingar och rakningar har blivit populärt.

– Ja, det har blivit en riktigt stor grej detta med rakning och det är väldigt många som ger bort presentkort på olika rakbehandlingar.

Text: jörgen edström
Kred:www.barberandbooks.se